Nakit – od čega se najčešće pravi i kakva mu svrha može biti?

Zanimljivosti

Nešto što se kroz istoriju razvijalo, čija se proizvodnja konstantno proširivala a potražnja kontinurano povećavala, nešto što je ostavilo trag na brojne civilizacije i tradicije, nešto bez čega ovaj svet ne bi bio isti – u pitanju je nakit.

PR

Ilustracija Foto: Podvysotskiy Roman/Shutterstock

Ilustracija Foto: Podvysotskiy Roman/Shutterstock

.

S obzirom da njegovu širinu u odnosu na materijale od kojih može biti napravljen, te oblike, veličine, načine izrade i različite svrhe i namene za koje se koristi može se reći da je kvalitetan nakit na ženama, ali i muškarcima oduvek imao imperativ statusa i da je predstavljao odraz stila osobe koja ga nosi.

Iako je danas ponuda u ovom smislu zaista raznolika ka svim pravcima, i dalje je ostala težnja ka osmišljavanju autentičnih komada koji bi svojim oblikom, dizajnom, materijalom i detaljima zasenili sve i postali deo istorije.

Zlato je neprolazne vrednosti i ne izlazi iz trenda

.

Jedan od najzastupljenijih plemenitih metala kada je izrada nakita u pitanju je svakako zlato koje ima neprolaznu vrednost i uvek je u trendu i aktuelno, prepoznatljive žute boje, a sve češće se koriste i traži u roze boji.

Može se reći da je poslednjih nekoliko godina posebno doživelo pravu renesansu kada je u pitanju moda, posebno za ljubitelje elegancije i luksuza.

Gledano kroz istoriju pa sve do danas zlato je uvek predstavljalo prepoznatljivu vrednost, simbol bogatstva i moći. Iako se njegova vrednost gledano kroz simboličko značenje nikad nije promenila, njegova vrednost u materijalnom smislu ipak jeste, a tako se menjala i cena zlata.

Danas se mogu naći razni komadi nakita poput narukvica, minđuša, ogrlica i prstenja čija cena će zavisiti upravo od cena zlata aktulenih na tržištu. A modeli mogu biti raznovrsni tako da svako može da nađe idealan komad za sebe ili svoje najdraže.

Osim toga zastupljeno je i korišćenje i posedovanje zlata kao investicionog fonda pojedinaca ili čitavih porodica, pa i kompanija. Odnosno ljudi kupuju i prodaju zlatne poluge kao siguran vid investicije.

A danas je ovaj plemeniti metal svoju praktičnu primenu našao i u kozmetici ali i medicini.

Srebro – pristupačnost i kvalitet u jednom

.

Nakit od srebra veoma je popularan među svim kategorijama stanovništva i starosnim grupama. Mnogi će za njega reći da ima vanvremensku eleganciju, da je dostupan u bezbroj mogućnosti i oblika te da je plus uz sve to pristupačan i kvalitet.

Isto kao i prethodni plemeniti metal i za srebro se može reći da nikada ne izlazi iz mode te da ga njegova boja, finoća i struktura čine idealnim poklonom za razne prilike, ali i prikladnim za nošenje na razne duštvene događaje i svakodnevno življenje.

Osim toga odnos cene i kvaliteta je odličan jer za razliku od skupljih metala srebro nudi izuzetan kvalitet, dugovečnost i lakoću održavanja po pristupačnim cenama.

Razni modeli srebrnih ogrlica možda su jedni od najprodavanijih komada iz ove kategorije, ali za njima ne zaostaju ni drugi komadi poput narukvica, minđuša i prstenja.

Najpristupačniji komadi spadaju u grupu bižuterije

.

Nakit koji je jeftin, pristupačan, dostupan i raznolik nazvan je bižuterija i mnogi će za njega reći i da je najpopularniji upravo zbog tih karakteristika.

Pod bižuterijom podrazumeva se izrada komada koji mogu biti napravljeni od više vrsta metala od kojih su neki od najpopularnijih nerđajući čelik, aluminijum, bakar, bronza, volframa i slično.

Ovaj zajednički naziv za sve nabrojane vrste metala sinonim je za pristupačne komade, ali koji propadaju brzo i čija je vrednost mala.

Mogu se naći na više lokacija ali i u online ponudi, te radnjama koje se bave prodajom garderobe, kao modne aksesoare.

Zbog svoje raznolikosti prilikom izrade u svakom smislu te reči, stvoreno je bezbroj komada koji se lako mogu uklopiti uz svaki outfit.

Read More