Namirnice za dobro raspoloženje

Ko je ljutit ili je pod stresom može uz pomoć odgovarajućih namirnica da otera neraspoloženje.

Bečki profesor Hademar Bankhofer otkriva kakav je optimalan plan ishrane za dobro raspoloženje. U tom planu ne smeju da nedostaju: banane, krompir, avokado i sir.

Krompir je garant za dobro raspoloženje. Specijalnim namirnicama proizvodnja hormona sreće može se podstaći. To je dokazala dr Judit Vurtman sa Instituta za tehnologiju u Kembridžu. Prirodni proizvod koji nas čini srećnim je na primer kuvan krompir. Tajna je u tome što naš organizam veoma brzo svari skrob iz krompira. Već 30 minuta nakon konzumacije dolazi do izbacivanja insulina, koji ne samo da daje energiju već i dobro raspoloženje, piše list Danas.

Sir i jogurt posebno kod devojčica i mlađih žena proizvode osećaj sreće. Mlečni proizvodi daju kalcijum, koji suzbija promene raspoloženja koje nastaju usled predmenstrualnog sindroma. Studija rađena na Univerzitetu u Kembridžu je pokazala, kada žena kroz mlečne proizvode dnevno unese 1.200 miligrama kalcijuma, može brže i bolje da savlada napetost i neraspoloženje.

Takođe svi znaju da banane čine srećnim, jer ugljeni hidrati, fruktoza, glukoza i biljna verzija serotonina podstiču izgradnju serotonina u organizmu. Osim banana i avokado podstiče proizvodnju serotonina, hormona sreće.

Biber-kajen poznat je kao odličan začin. Njegov ljut ukus takođe podstiče osećanje sreće.
Ljut ukus aktivne supstance kapsaicin, naš mozak pogrešno oseća kao bol. Zbog toga se odmah kao reakcija izbacuju endorfini koji dovode do toga da se čovek prijatno oseća, ističe profesor Bankhofer.