Namirnice za koje nikad ne biste pomislili da izazivaju gasove

pixabay.com

Ako izbegavate hranu kao što su pasulj, leblebije, kupus i brokoli zbog nadimanja i gasova, trebalo bi da dodate neke manje poznate namirnice koje proizvode gasove na ovu listu.

Naime, nutricionista Sas Parsad navodi da neke namirnice sadrže ugljene hidrate koje naše telo teže razgrađuje, a kao rezultat ovi ugljeni hidrati završavaju u našem debelom crevu i stvaraju gasove.

– Nivo gasova varira od osobe do osobe. Naš jedinstveni sistem za varenje, crevne bakterije, nivo enzima i osetljivost igraju ulogu u određivanju načina na koji reagujemo na različite namirnice – objašnjava Parsad.

Jabuke, kruške i lubenice

Voće je odlična užina, ali ove tri namirnice mogu izazvati gasove. Nutricionista Parsad navodi da su jabuke, kruške i lubenice voće koje sadrži relativno veći nivo fruktoze u poređenju sa nekim drugim voćem.

Ipak, navodi da je u voću sa visokim sadržajem fruktoze moguće uživati i bez gasa. Najbolji način je smanjiti količinu voća ili radije brati zrelije voće.

Masna hrana

Pržena hrana kao što su riba i krompir i druga masna hrana kao što su peciva, keksi, čokolada i masni komadi mesa mogu izazvati gasove.

Jedan od razloga je taj što masnoj hrani potrebno više vremena da se razgradi u želucu i tankom crevu nego drugim hranljivim materijama poput ugljenih hidrata i proteina. Drugi razlog je taj što varenje masti zahteva oslobađanje enzima pankreasa kao što je lipaza.

Veštački zaslađivači

Mnogi proizvodi sadrže veštačke zaslađivače kao što su sorbitol i manitol. To su najčešći: proteinska pića, gazirana pića i žitarice, ali i nemasni jogurti.

Parsad navodi da se neki zaslađivači ne apsorbuju dobro u tankom crevu i da mogu da dođu do debelog creva netaknuti. Tamo ih fermentišu crevne bakterije, izazivajući gasove i nadimanje.

Crveno meso

Crveno meso sadrži aminokiseline koje sadrže sumpor i koje mogu doprineti nadimanju kod nekih ljudi. Ono što je važno jeste da povrće kao što su karfiol i brokoli može povećati proizvodnju gasa zbog visokog sadržaja sumpora.

Zbog toga je najbolje izbegavati kombinaciju ovih namirnica. Ako patite od nadimanja i gasova, najbolje bi bilo da smanjite porcije crvenog mesa ili ga zamenite drugim izvorom proteina kao što su piletina, ćuretina ili riba.

Read More