Naočale za čitanje – 4 znaka da ih trebate!

Dob utječe na vaš vid kao i na ostale dijelove tijela, poput zglobova. Kada napunite dob od 40 godina, vaše prirodne leće postaju manje fleksibilne. Ne mogu se lako fokusirati s bližih na udaljenije objekte, kako su mogle dok ste bili mlađi. Kako vaše oči postaju manje fleksibilne, vaš vid na blizinu se pogoršava. To stanje se naziva presbiopija i u tom slučaju vjerojatno trebate naočale za čitanje.

Naočale za čitanje

Ovo su 4 od znaka da trebate naočale za čitanje:

 • Kada držite knjigu ili ostale materijale za čitanje blizu, oni izgledaju mutno te ih morate držati na većoj udaljenosti kako biste čitali
 • Imate problema s čitanjem sitnijih slova u uvjetima prigušenog osvjetljenja
 • Bole vas oči kada pokušavate čitati, šivati ili obavljati radnje na bliskoj udaljenosti
 • Imate glavobolje kada pokušavate čitati

Naočale za čitanje – kako odabrati jačinu

Odlučite li se na jeftinije naočale, potražite broj kojim su označene. Jačina naočala se mjeri dioptrijom. Najmanja snaga obično je dioptrije 1.00. Naočale dolaze u dioptrijama u razmaku od 0.25 (1.50, 1.75, 2.00). Najjače naočale su obično dioptrije 4.00. Isprobajte više dioptrija kako biste odlučili koje vam najbolje odgovaraju. Držite knjigu ili časopis na udaljenosti od 35-40 cm od lica te vidite da li s naočalama lakše čitate. Mogli biste trebati dvoje naočale – jedne za veću blizinu i jedne za srednje udaljenosti kao što je ekran računala.

Optical Express

Izaberite najslabije (najmanji broj) naočale za čitanje koje vam odgovaraju. Imajte na umu da vam takve naočale možda neće odgovarati kao što bi to bile one koje vam prepiše specijalist.

One također ne ispravljaju astigmatizam (uobičajeno stanje koje uzrokuje zamagljen vid), te se ne mogu podesiti u slučaju da vam je potrebna različita jačina za pojedinačno oko.

Zamagljen vid – jedan od znakova da imate astigmatizam

Također, vaš vid se može mijenjati kako starite te biste mogli zatrebati nove naočale u roku od godinu do dvije.

Kada posjetiti liječnika?

Ukoliko vam je vid na blizinu zamagljen, naručite se kod liječnika za pregled. On vam može preporučiti jačinu naočala ili prepisati jačinu na temelju pregleda vaših očiju. Također nije na odmet obaviti pregled kako biste provjerili imate li možda nekih drugih problema s vidom.

Trebate li i naočale za gledanje na daljinu također, mogli biste razmisliti o bifokalnim, trifokalnim ili progresivnim lećama. Bifokalne leće omogućuju vam da vidite i na blizinu i na daljinu. Trifokalne i progresivne leće prilagođavaju se na bliže, srednje i daleke udaljenosti.

Posjetite liječnika odmah, ako:

 • Imate nagle i drastične promjene vašeg vida
 • Sve izgleda mutno
 • Osjećate bol u očima
 • Vidite bljeskove ili svjetle krugove oko svjetla
 • Imate dvostruku sliku

Preporučuje se da obavite detaljan pregled očiju oko 40-e godine. To je vrijeme kada se pojavljuju mnogi problemi s vidom, uključujući i prezbiopiju.

Nakon toga, trebali biste kontrolirati vaše oči:

 • Svakih 1-3 godine u dobi između 55. i 64. godine
 • Svakih 1-2 godine u dobi od 65 godina pa nadalje

Pročitajte još:

Vodič za pravilno održavanje naočala

Original Article