Napravite kod kuće igračke za decu za manje od 500 dinara

Svaki roditelji čije je dete dobilo neku skupu igračku i posle nekoliko sekundi je odgurnulo da bi se igralo kesom ili kutijom u koju je upakovana, znaju da deca najčešće vole da se zabavljaju jednostavnim stvarima.

Društvene mreže, internet, iskustva drugih roditelja nas često navedu na kupovinu preskupih igračaka za decu u kojima mislimo da će naši mališani uživati, a na kraju završe na podu kao bespotrebna stvar o koju se saplićemo ili, u se u najboljem slučaju prosledi dalje. Poznato, zar ne?

Tokom karantina smo shvatili koliko veliki izazov može biti animacija najmlađih kada smo prinuđeni da sve vreme ovog sveta provodimo kod kuće (čitajte:u kući) i kada se činilo da dan traje kao godina.

Sa druge strane, mnogi roditelji su konačno imali priliku da ispolje svu svoju kreativnost, organizujući kućne radionice svojoj deci, predstave, školice i zabavu. Veliki broj igračaka se zaista može napraviti kod kuće sa jeftinim, pa čak i recikliranim materijalima: kartonske kutije, plastične flaše i malo boje je dovoljno za prave kreacije. Sigurni smo da su vam neke ideje pale na pamet, a ako više nemate resursa za maštu i kreativnost, ovo je pravi tekst za vas.

Evo ideja kako da napravite igračke ili zabavite mališane kod kuće za manje od 500 dinara, a u nekim slučajevima nećete potrošiti ni dinar.

Bojenje prstima

Verujemo da pri samoj pomisli na bojenje prstima već zamišljate uništen nameštaj i zidove i otiske tih slatkih malih prstića svuda gde vam pogled doseže, ali ovde ipak nije reč o takvoj vrsti kućne „zabave“. Radi se o igri koja je idealna za sve uzraste dece, pa čak i bebama može biti vrlo korisna, pogotovo u momentima ležanja na stomaku i podizanja na ručice.

Potreban vam je jedan papir, nekoliko tempera i plastična kesica sa zipom. Na papir istisnite boju na različitim mestima, stavite u kesu i zatvorite je. Dete će uživati u crtanju preko kese prstima i stvarati prava mala umetnička dela, bez da umaže sebe i sve oko sebe.

dete-stiska-tubu-plave-boje
Foto: Unsplash.com

Benefiti ovakve igračke su brojni: stimuliše čulo dodira deteta, pomaže u intelektualnom razvoju, mešanjem boja dete uči kako nove boje nastaju, jača ruku i prste što pomaže u razvoju fine motorike, a najvažnije od svega – jako je zabavno!

Bojenje prstima je za mlađe uzraste jako važna stvar, čak i kad nema kese. Samo zavisi koliko ste spremni da im dozvolite da se zamažu. Sve i da je tako, nema te fleke koju mašina za veš lg ne može da spere. Većina modela veš mašina poslednje tehnologije poseduje i Baby Care funkciju, koja ima jedno ispiranje više u odnosu na standardne programe, pa možete biti sigurni da će odeća vašeg malog umetnika biti dobro oprana i isprana od deterdženta. Podesite program za intenzivno pranje koji skida i najtvrdokornije mrlje i pustite decu da uživaju u stvaranju svojih prvih umetničkih dela.

Kućno pozorište

Ako u kući imate male glumce ili se vaša deca zabavljaju menjajući uloge, ovo je sjajna stvar koja ih može okupirati na nekoliko sati. Istovremeno, neguje im ljubav prema pozoištu. Potrebna vam je kutija od obuće, jedan papir za pečenje, selotejp i male igračke.

dečak-bela-majica-kartonska-kutija
Foto: Pexels.com

Isecite dno kutije za obuću i na njega nalepite papir za pečenje selotejpom. Sa spoljne strane kutiju možete obojiti raznim bojama i tako ukrasiti vašu pozornicu. Usmerite im kutiju ka izvoru svetlosti, i neka oni budu režiseri i pripreme predstavu sa malim lutkama. Zabava će biti još veća, jer ovako napravljena pozornica reflektuje senke igračaka na zid.

Kućni set za kuglanje

Za sport kao što je kuglanje u kući ćete unapred morati da se izvinite komšijama, jer će uz zagarantovanu zabavu biti mnogo smeha i buke.  Za ovu igračkuvam gotovo uopšte nije potreban novac. Jedino što treba da pripremite, odnosno sačuvate su jednake prazne plastične flaše od vode ili sokova i željene nijanse boja, najbolje akrilnih koje možete kupiti u bilo kojoj kineskoj prodavnici.

Otvorite flašice i u svaku sipajte boju na dno, u visini prsta, i tome dodajte po jedan čep vode. Sada sledi zabavan deo i za odrasle i za decu – mućkajte svaku flašu dok se boja ne razlije po kompletnoj unutrašnjosti ravnomerno. Nakon toga skinite čepove i pustite da se boja osuši i set za kuglanje je spreman. Potrebna vam je još samo loptica koja će imitirati kuglu. Ovo je igračka koja garantuje zabavu, a uključuje celu porodicu jer možete organizovati turnir u kuglanju.

Obojeni pirinač

Sigurno u kući imate pirinač, a i ako nemate nije veliki izdatak kupiti ga zarad igre i malo mira. Pored pirinča su vam potrebne i jestive boje po želji kojim ćete pirinač obojiti tako što ćete u kesu sipati određenu količinu, nakapati par kapi boje i promešati. Ta-daaa, pirinač je spreman.

dečak-meša-zečenu-boju-u čaši
Foto: Pexels.com

Naravno, postupak ćete ponoviti onoliko puta koliko boja želite. Ovo je odlična senzorna igračka za sve uzraste, a pogotovo za najmlađe. Igrajući se pirinčem različitih boja, otkrivaju materijale, koriste taktilni osećaj, a sjajan je način za učenje boja. Naravno, obezbedite im prostor za igru i veeliku posudu, kako ne biste mesecima kasnije skupljali pirinač po kući.

Deci nisu potrebne skupe igračke, već pažnja i animacija. Svaku od ovih igračaka mogu pripremiti samostalno uz vaš nadzor, što će učiniti da se osećaju važnim i posvećenim. A vi ćete uvek imati keca u rukavu ako im sve druge igračke dosade.

Read More