Naučnici otkrili koliko često muškarci treba da ejakuliraju

pixabay.com

Rak prostate jedan je od najčešćih uzroka smrti kod muškaraca, a to je jedno od najvažnijih zdravstvenih pitanja za muškarce širom sveta.

Pojava bolesti ima znatan porast nakon pedesete godine života, a povezuje se sa povećanom prostatom i čestim urinarnim infekcijama. Ali, postoji i siguran način za zaštitu od njega, uz metod koji treba primenjivati tokom celog života, tvrde naučnici sa Harvarda.

Oni su u velikoj studiji objavljenoj u časopisu “European Urology” otkrili kako je seksualna aktivnost jedan od najboljih načina prevencije tog malignog oboljenja.

Posmatrajući seksualne navike više od 32.000 muškaraca, otkrili su da oni koji ejakuliraju 21 put na mesec dana i više, imaju znatno manji rizik razvoja bolesti.

“Potvrdili smo da muškarci koji su manje seksualno aktivni, bilo s partnerkom ili kroz masturbaciju, imaju veću sklonost bolesti. Koliko god banalno zvučali, u ovom je smislu ejakulacija lek”, zaključili su autori studije.

Prema njima, oni koji imaju 21 ili više ejakulacija na mesec imaju manji rizik od raka za 33 odsto, a zašto je tome tako nije sasvim utvrđeno, ali pretpostavlja se da je ejakulacija način “izbacivanja toksina iz organizma”.

Zbog toga je i seksualna potreba muškaraca ne samo evolucijski, već i zdravstveno uslovljena i kao takva nužna.

Muškarci srednjih godina koji provode više od devet sati nedeljno vozeći bicikl imaju od pet do šest puta veći rizik od dijagnoze raka prostate, pokazala je velika studija Univerziteta London na 5.200 biciklista. Osim toga, rizik nastanka raka je dvostruko veći kod gojaznih muškaraca, a među opasne faktore spada i pušenje, kao i učestalo konzumiranje gaziranih pića.