Naučnici pronašli međugeneracijsku povezanost pušenja i telesne težine

pusenje cigareteFoto: EPA-EFE/ADI WEDA

Žene i devojke čije su dede ili pradede počele da puše u ranom životnom dobu, pre 13. godine života, imaju veću sklonost ka gomilanju masnih naslaga, pokazalo je novo istraživanje.

Kako navodi Gardijan, ovo istraživanje je ukazalo da izloženost određenim supstancama može da dovede do promena koje se prenose kroz generacije, iako tim koji stoji iza ove studije napominje da je potrebno još mnogo posla da bi se saznalo kako se ovo događa.

Neka ranija istraživanja pokazala su da žene koje tokom trudnoće jedu masnu ribu, bar jednom na svake dve nedelje, imaju decu sa oštrijim vidom.

To je prvi put da se pokazalo da je ishrana tokom trudnoće povezana sa razvojem vida kod dece.

Osim toga, naučnici su došli i do drugih zaključaka po tom pitanju, pa je tako 2013. otkriveno da nedostatak joda tokom trudnoće može da ima negativan uticaj na mentalni razvoj deteta.

Za razliku od ovih studija, koje su bile okrenute ženama u trudnoći i njihovim direktnim potomcima, tokom ovog istraživanja naučnici su analizirali podatke o uticaju konzumiranja duvana kod ranijih muških predaka, odnosno deda i pradeda.

Profesor Džin Golding sa Univerziteta u Otavi, glavni autor izveštaja, kaže da je, od kada je pokrenuto 1991, u istraživanju učestvovalo ukupno oko 14.000 trudnih žena, a kasnije i njihova deca i unuci.

“Ovo istraživanje nam je ukazalo na dve važne stvari. Prvo, da ukoliko se dečaci pre puberteta izlažu određenim supstancama to može da ima uticaj na naredne generacije”, kaže Golding.

Prema njegovirm rečima, druga stvar koje je otkrivena je da jedan od razloga što neki ljudi postaju prekomerno teški možda nema veze sa njihovom trenutnom ishranom i fizičkom aktivnošću, već sa stilom života njihovih predaka i sa time povezanim faktorima tokom godina.

“Ako ovi rezultati budu potvrđeni i u drugim istraživanjima, moći ćemo sa sigurnošću da utvrdimo proces važnih međugeneracijskih odnosa, a na tom polju ima još mnogo toga da se otkrije”, zaključuje Golding.

Original Article