Naučnici rekreirali glas mumije stare 3.000 godina

Naučnici rekreirali glas mumije stare 3.000 godina 1Foto: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

Uspeli su precizno reprodukovati jedan zvuk koji nalikuje dugačkom spoju slova e i a. „Zvuk koji čujete proizvode njegove glasnice iz položaja u kojem leži u sarkofagu“, rekao je elektrotehničar Dejvid Hauard s londonskog univeriteta Rojal Holowej.

Hauars je ranije istom metodom reprodukovao glasnice i glasove ljudi današnjice, uključujući i svoj i ustanovio da su proizvedeni zvukovi vrlo realistični i da uistinu nalikuju originalu.

Al, ovo je prvi put da je ovu tehnologija primenio na ljudskim ostacima. Za prvi takav poduhvat Hauard i njegove kolege odabrali su mumiju egipatskog sveštenika Nesjamuna koja se nalazi u muzeju Lids u Velikoj Britaniji.

Meko tkivo u grlu i vokalnom traktu mumije bilo je dosta sačuvano tako da je Nesjamun bio izvrstan kandidat za ovaj eksperiment, prenosi CNN.

Hauard planira drugu fazu ovog projekta u kojoj će pokušati da reprodukuje zvuk sveštenikovog pevanja. Nesamun je bio beležnik i sveštenik u vreme vladavine faraona Ramzesa XI, a često je prilikom obavljanja ritualnih dužnosti pevao i melodično izgovarao molitve.

„Egiptolozima je već poznata fonetika i način izvođenja muzike tog perioda tako da možemo reprodukovati delove onoga što je zapravo pevao“. Da bi to učinio, Hauard namerava pomoću računarskog softvera kreirati jezik koji bi odgovarao glasnicama te veličine.

Pošto jezik igra glavnu ulogu u govoru i pevanju, a Nesjamunovi jezički mišići nisu dobro sačuvani. Arheolozi smatraju da je sveštenik umro u 50. godinama života, a vidljivo je da je imao jako istrošene zube i bolest desni.

„Ako mu kreiramo jezik, moći ćemo ga uskladiti s njegovim vokalnim traktom. To je izvedljivo, ali i zahtevno“, tekao je Hauard.

Original Article