NAVIKLI STE DA PIJETE KAFU ČIM OTVORITE OČI: Umesto toga razbudite se pomoću ovih 8 stvari!

Navikli ste da popijete kafu čim otvorite oči i nije vam jasno šta vas drugo može tako dobro razbuditi?

 

Evo liste zdravijih navika koje će vas napuniti energijom za ceo dan:

 

LIMUN

 

Dobar je kao izvor vitamina C, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.Iscedite pola limuna u jednu času vode i popijte – videćete kako odlično razbuđuje i osvežava za novi dan.

 

foto: Profimedia

VODA

 

Između ostalog, voda je dobra i za bolje varenje, apsorpciju, cirkulaciju, prenos hranljivih materija i regulaciju telesne temperature. Ujutru, pre jela ili kafe/čaja, popijte jednu ili dve velike čaše vode, u malim gutljajima.

 

BOROVNICA

 

One su bogate vlaknima, antioksidantima i fito-materijama. Sadrže puno vitamina C, sprečavaju nastajanje tumora, ojačavaju srce, poboljšavaju funkcionisanje mozga. Grickajte ih dok se spremate za posao i razbudite se vitaminima!

 

SEME ŽALFIJE

 

Asteci i Maje su koristili ova semena vekovima. Ona sadrže visok nivo omega-3 masnih kiselina i rastvorljivih vlakana. Pored toga, ova vlakna čuvaju nivo šećera u krvi, sadrže kalcijum, magnezijum i cink.

 

JAJA

 

Ukoliko volite da jedete sveža, domaća jaja, onda nema ništa bolje za doručak. Ona su sjajan izvor proteina, vitamina B2, vitamina B12, vitamina A, D i E, kalcijuma i gvožđa. Poslednja istraživanja pokazuju da jaja nisu toliko rizična za osobe koje boluju od holesterola, tako da i one mogu da ih konzumiraju.

 

BANANA

 

Klasična hrana koja se preporučuje za doručak. Bogata antioksidantima, pomaže da se količina hrane ne vraća u jednjak, bogata kalijumom, snižava krvni pritisak.

 

BADEMI

 

Prepuni su proteina, vlakana, vitamina E, gvožđa, magnezijuma. Pomažu u smanjenju holesterola, rizika od karcinoma i bolesti srca. Možete da stavite jednu šaku badema u vodu i da ostavite da stoji preko noći, zatim popijte vodu ujutro i pojedite bademe, ovo će vam takođe poboljšati sistem za varenje.

 

foto: Profimedia

ĐUMBIR

 

Pored toga što smanjuje mučninu, pomaže u ublažavanju bolova u mišićima, poboljšava cirkulaciju, smanjuje inflamaciju, ublažava migrene, deluje kao antihistaminik i oslobađa disajne puteve, ojačava imuni sistem itd. Iseckajte na sitne komade u čašu vode, iscedite malo limuna i popijte pre jela.

 

NE PROPUSTITE

NEPUŠAČI BUDITE NA OPREZU: Ove stvari vam štete podjednako kao cigarete!

LOMITE LEKOVE NA POLA DA IH LAKŠE PROGUTATE? Ovo morate znati pre nego što to opet uradite!

PROSTA VEŽBA ZA VITALNOST: Ovo možete da radite i na 35 stepeni, i sa 70 godina!

 

Kurir.rs/Red info portal, Foto: Profimedia