Ne čekajte da napipate kvržicu, moglo bi biti prekasno! Prepoznajte ove simptome, jer šanse za izliječenje mogu biti neusporedivo veće!

Foto: Pexels

RAK DOJKE

+
AAA

Ne čekajte da napipate kvržicu, moglo bi biti prekasno! Prepoznajte ove simptome, jer šanse za izliječenje mogu biti neusporedivo veće!

Autor: T. Š.

Mnogi smatraju da je prvi znak raka dojke pojava kvržice, međutim da bi se uopće pojavila kvržica koja se može napipati potrebno je više godina postajanja malignih stanica u tijelu. Problem nastaje kad se zanemaruju čudni znakovi i promjene. Naime, ako se rak dojke prepozna i krene liječiti u ranom stadiju, oboljelima se pruža najbolja šansa za izlječenje.

Pri samopregledu dojki ne valja se fokusirati samo na traženje bezbolne kvržica u dojci, koja je najčešće tvrda i nepravilnih rubova, ali može biti i osjetljiva, mekana i okrugla. Valja obratiti pažnju na bilo kakve čudne znakove i promjene na dojkama, pazusima i oko ključne kosti, piše Jutarnji.

Drastične promjene na koži

Promjena teksture kože poput zadebljanja tkiva, može ukazivati na kvržicu unutar mliječnih žlijezda ili limfnih kanalića. Udubljenja na dojci ili osjećaj stezanja, posebno ako je kožda suha, isto su znakovi za uzbunu, koje se ne smije ignorirati. Zna se pojaviti i nabiranje kože dojke, koje ponekad zna podsjećati i na narančinu koru, a može ukazivati na činjenicu da su limfni kanali unutar dojke začepljeni. Sve ove navedene promjene na koži dojki također mogu biti i simptomi rijetkog, ali agresivnog inflamatornog raka dojke.

Promjene na bradavicama

Ako su vaše bradavice inače ispupčene, a zatim odjednom uočite da su uvučene, to jer znak za brigu.

Pojava neobičnog iscjetka

Iscjedak je gotovo uvijek znak da nešto ne štima. Liječnici kažu da je pojava iscjetka jedino normalna dok dojite te potom i do godinu dana kasnije, no ako primijetite iscjedak u bilo koje drugo vrijeme, trebate se javiti liječniku. Posebno je opasno ako se radi o crvenoj ili zelenoj tekućini neugodnog mirisa. Iscjedak iz bradavice, kao i rane prekrivene krastom ili ljuskicama prvi su simptomi Pagetove bolesti bradavice, rijetke vrste raka dojke.

Oticanje dojki i pazuha

Natečene i bolne grudi najčešće su posljedica hormonalnih promjena za vrijeme PMS-a ili trudnoće, no može se povezati i s rakom dojke. Ovisno o veličini i položaju tumora,može uzrokovati bolno oticanje.

Ponekad ne bole samo grudi već i pazusi. Nepoznata je činjenica da se tkivo dojke proteže šire od oblog dijela koji se podupire grudnjacima. Grudi zapravo idu i uz bok prsa pa sve do pazuha, a čak se i u tom dijelu može pojaviti rak dojke koji u većini slučajeva uzrokuje oticanje limfnih čvorova.

Iritacija izvana i iznutra

Ako vam nošenje grudnjaka odjednom iritira bradavice ili su vam grudi toliko bolne da se ne možete suočiti s mlazom vode pod tušem, odnosno ako su vam bradavice iznenada znatno osjetljivije nego inače, to bi mogao biti jedan od simptoma raka dojke. Isto je i sa čudnim osjećajima koji se mogu pojaviti „iznutra”. Primjerice, ako osjećate nelagodu kao da vam netko „bode” grudi iznutra ili, pak, kao da će vam poteći mlijeko iako niste ni trudni niti dojite. Svi abnormalni osjećaji i osjeti na području grudi znak su za brigu.

Izražene vene

Promjene u izgledu plavih ili zelenih crta po prsima mogu biti rani znak raka dojke, ako, primjerice, žile postanu mnogo veće, tamnije ili istaknutije. Vidljive vene mogu ukazivati na prisutnost tumora jer oni zahtijevaju veći protok krvi, a time i više vena. Ili, pak, tumor može blokirati protok krvi, uzrokujući bubrenje vena.

Svrbež

Ako vas bradavice stalno svrbe, neovisno kakav grudnjak imali, postoji velika mogućnost da se radi o nečem drugom i morate ih pregledati. Svrbež mogu uzrokovati gljivična infekcija, alergija, ali i rijetka vrsta raka dojke koja može uzrokovati pojavu suhog, crvenog, svrbežnog osipa na bradavicama ili oko njih, slično kao kod ekcema. Bez obzira na uzrok, osip koji svrbi i ne nestaje nakon tjedan dana, alarmantan je simptom.

Prištići

Većina prištića će nestati sami od sebe, uz dobru higijenu. No rane, čak i one vrlo male, koje ne nestaju čak ni nakon tjedan ili dva, valja provjeriti kod liječnika jer mogu biti jedan od ranih znakova raka.

Važno je uzeti u obzir da ne postoji niti jedan simptom na osnovu kojega se može postaviti dijagnoza raka dojke bez daljnjih pretraga. Svi gore navedeni simptomi mogu biti uzrokovani i nekim drugim, dobroćudnim stanjima ili bolestima dojke koje se javljaju znatno češće nego karcinom dojke.

Autor:T. Š.

ZADNJE VIJESTI


RAK DOJKE

Ne čekajte da napipate kvržicu, moglo bi biti prekasno! Prepoznajte ove simptome, jer šanse za izliječenje mogu biti neusporedivo veće!


MOŽE BITI JAKO NEUGODNO

Želite li izbjeći posljedice i dugotrajno liječenje upale mjehura? Ne ignorirajte ni grčeve u ovom dijelu tijela


OZBILJNO OŠTEĆENJE ORGANIZMA

VISOKI TLAK U KOMBINACIJI S GLAVOBOLJOM: Prepoznajte trenutak kad se hitno morate javiti liječniku, posebno u ovom slučaju!


ZDRAVLJE OČIJU

POMAŽU LI ZAISTA VJEŽBE ZA OČI? Ako imate neku od ovih dijagnoza, oftalmolozi će vam odmah reći imaju li smisla

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article