NE GUTAJTE TABLETE „NA SUVO“

Zašto nikada ne bi trebalo da uzimate pilulu bez vode

Da li i vi ponekad iz čiste lenjosti s lakoćom progutate tabletu bez vode? Nemojte to više da radite!
Uputstvo za upotrebu lekova uopšte nije džaba napisano jer, ukoliko ga se ne pridržavate, možete sebi da zagorčate život, a možda da ga i oduzmete.

Ne gutajte u žurbi

Lekari bi svakako trebalo da upozore svakog pacijenta da se tablete piju sa dosta vode, mada nekada i sami to smetnu s uma, što se dogodilo britanskom lekaru Maksu Pembertonu, koji je, samo zbog jedne jedine tablete antibiotika popijene „na suvo“, završio u bolnici.
On je jednog jutra, nakon popijenog gutljaja vode, osetio oštar, nepodnošljiv bol, kao da mu neko neko zabija nož u stomak. Nakon brojnih pretraga i pokušaja da se ustanovi šta mu je, završio je pod opštom anestezijom kako bi mu pogledali jednjak, pri čemu je ustanovljeno da mu je tu tkivo poprilično oštećeno. Lekari nisu mogli da utvrde zašto se to desilo dok ga jedan od njih nije upitao da li je nedavno uzimao neke tablete. Maks se setio da je zbog infekcije disajnih puteva pio lekove, da je nedavno jednu u žurbi progutao bez vode, i da je tableta zapela u grlu. Međutim, kako u tom delu jednjaka nema osećaja bola, nije osetio kako se tableta postepeno spuštala i nagrizala osetljivo tkivo i tako stvorila rupu na mišiću ispod. A ono što mu se dogodilo uopšte nije retka pojava.

Fatalne posledice

Naime, neki lekovi su izrazito korozivni, pa ako se zaglave u jednjaku, sadržaj tablete moze da nagrize tkivo i prouzrokuje čir i rane, a posledice mogu biti i fatalne.
Doktoru Maksu trebalo je nekoliko meseci da se oporavi, a upravo zbog onoga što se njemu dogodilo danas svakom svom pacijentu obavezno naglasi da ako nakon popijene tablete ima osećaj da ona još nije skliznula u želudac, obavezno popiju još jednu čašu vode i sačekaju 15 minuta pre nego što legnu!

OPREZ!

Do danas je ustanovljeno da više od stotinu lekova može da izazove ezofagitis (upalu jednjaka), uključujući vitamin C, tablete gvožđa, aspirin, kao i brojne tablete protiv upala.