Ne ignorišite: SIMPTOMI KOJIM VAS TIJELO UPOZORAVA NA NASTANAK TROMBA

Ne ignorišite: SIMPTOMI KOJIM VAS TIJELO UPOZORAVA NA NASTANAK TROMBA

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Tromboza izaziva brojne simptome, međutim, postoje oni koji se pojavljuju u jednom periodu i najavaljuju sam početak stvaranja tromba. Jako je bitno da kada primijetite prve znake da nešto nije u redu, odmah se javite ljekaru.

Redovno kontrolisanje holesterola i krvne slike je jedna od glavnih preventiva, ali i osluškivanje organizma može ponekad dosta pomoći.

Tromb je krvni ugrušak koji može biti opasan za srce ukoliko ostane slepljen u krvnom sudu i spriječi protok krvi. Tromboza uglavnom ne daje karakteristične znake, a može dovesti do srčanog ili moždanog udara, ali i smrti.

Pojačani grčevi i iznenadni bol u nogama
Ako osjećate oštar ili pulsirajući bol u mišićima potkoljenice, to je definitivno znak upozorenja. Ako imate tromb, bol će se smanjiti čim podignete nogu.

Promijenjena boja kože
Кrvni ugrušak sprječava da krv pravilno cirkuliše, zato dolazi do promjene boje kože, do crvenila i modrica. Mjesto gdje se nalazi krvni ugrušak može da bude toplo, ali i da svrbi.

Otok
Može se pojaviti bilo gdje, a uglavnom na mjestu gdje je krvni sud blokiran.

Bolovi u stomaku
Karakteristično je da se bol povećava odmah nakon obroka. Nadimanje i dijareja takođe nisu rijetkost.

Stalna mučnina
Ne javlja se tako često, a uglavnom je praćena kratkim dahom i brzim zamaranjem. Ako se osjećate i premoreno, onda to može biti znak da imate tromb u nekom od krvnih sudova koji snabdijevaju krvlju dijelove crijeva.

Broj pregleda:
81

2022-11-15
Aura Redakcija