Ne pijte vodu iz plastične flaše, posebno ne leti

pixabay.com

Dr Saurab Seti nikad ne koristi vodu iz plastičnih flašica i preporučuje drugima da usvoje tu praksu.

Ističe da plastične flaše sadrže previše toksičnih nanoplastika koje ostaju u telu i povezane su sa rakom i neplodnošću. Poziva se na istraživanje koje je ove godine pokazalo da prosečna boca vode koja se prodaje u SAD sadrži 240.000 takvih čestica.

– Prestanite da koristite plastične boce za vodu. U njima se nalaze čestice koje mogu prodreti u ljudske ćelije, ući u krvotok i glavne organe – rekao je on.

On podstiče ljude da koriste višekratne flaše od nerđajućeg čelika. Takođe upozorava da je pijenje iz plastičnih boca posebno štetno tokom vrućih dana.

Što se tiče boca za vodu, smatra se da se sitni komadi plastike mogu naći u proizvodima kao nusprodukt tokom procesa proizvodnje, zbog čega su zabrinutosti oko sitne plastike pojačane poslednjih godina.

Neka istraživanja su pokazala da izlaganje sitnim česticama može uzrokovati smrt ćelija, oksidacijski stres, oštećenje DNK i podsticanje upalnih reakcija. Međutim, učinci na ljude su bazirani na laboratorijskim studijama i istraživanjima na životinjama, bez direktnih dokaza.

Read More