Nećete vjerovati, ali ‘gladovanje’ dobro utječe na zdravlje! Doduše, samo u ovim slučajevima

Foto: Pixabay

POTVRDILA ISTRAŽIVANJA

+
AAA

Nećete vjerovati, ali ‘gladovanje’ dobro utječe na zdravlje! Doduše, samo u ovim slučajevima

Autor: Maja Štefanac

Kada žele smršaviti, posegnut ćete za “terapijom gladovanja”. No ne biste vjerovali, ali gladovanje, ono umjereno, ima povoljan učinak na zdravlje, čak i liječenje nekih bolesti. Ustvrdile su to prije nekoliko godina mnoge studije.

Kao što znamo, gladovanje podrazumijeva da se suzdržimo od uzimanja hrane i bilo kojeg pića osim zdrave nam vide. I dok neki gladuju dan, dva, neki gladovanje prakticiraju tjedan dana u mjesecu, no danas je najpopularniji način takozvana 5:2 dijeta. Ona podrazumijeva pet dana u tjednu normalne prehrane i dva dana gladovanja, odnosno smanjenja unosa hrane na količinu od 500 – 600 kalorija na dan. Oni koji su na dijeti, najčešće ćete čuti kako ne jedu iza 18 sati pa sve do jutra, do doručka.

Gladovanje nije nepoznanica, a datira tisućama godina unazad, kad se primjerice evolucijski čovjek hranio samo onda ako bi nešto i ulovio. Gladovanje (post) prakticira se i u mnogim religijama, kao način pokore. Čak ga je i Hipokrat preporučao u 19. stoljeću, a bilo je popularno u liječenju bolesti, a posebno onih duševnih. Danas se recimo gladuje prije odlaska na operaciju. U današnje, suvremeno vrijeme, gladovanje liječnici propisuju u liječenju pretilosti, povišenih lipida u krvi, visokog krvnog tlaka i nekih metaboličkih bolesti, obično tijekom pet dana nekoliko puta u godini.

Što se događa organizmu kada gladujemo?

Prva i najbitnija stvar je duljina gladovanja. U početku, signal da nema hrane (izvora energije), potiče pojačanu proizvodnju glukoze u jetri i smanjenje njezina korištenja u mišićima pa tijelo troši zalihe glikogena. Kada organizam potroši svu zalihu, počinje crpiti energiju iz masnih naslaga koje su tu u rezervi. No, u isto to vrijeme, dolazi do pojačanog lučenja ketona koji su produkt razgradnje masnih kiselina, a tijelo dolazi u takozvano ketogeno stanje. Nakon određenog vremena, organizam se počinje privikavati na smanjen unos energije, a s time suporava sve svoje procese, pa tako i nagomilanu masnoću. E upravo to pacijente pokoleba u nastojanju da smršave.

Nove studije pokazuju kako ovakvo ketogeno stanje povoljno utječe na mozak. S jedne strane, ketoni su hrana za mozak te se tako omogućuju bolja koncentracija, pamćenje i brzina razmišljanja, a s druge strane, studije pokazuju i veću otpornost na stres. Postoje studije koje potvrđuju povoljan učinak ograničenoga gladovanja u liječenju karcinoma, no one opovrgavaju ekstremno gladovanje. Važno je koja se hrana ne jede i važno je kada se ne jede. Studija objavljena 2015. godine, u koju su bile uključene žene oboljele od karcinoma dojke, pokazala je poboljšanje liječenja kod onih pacijentica koje su gladovale samo tijekom noći. Znanstvenici smatraju da je razlog za to što inzulin preko dana slobodno cirkulira i obavlja svoju zadaću, a navečer interferira s izlučenim hormonom melatoninom i hormonom rasta te je na neki način blokiran, što dovodi do nedovoljne razgradnje šećera i njegove veće dostupnosti stanicama raka koje se njime hrane.

Naime, gladovanje kao takvo nije igra. Iako je činjenica da postoje itekako čvrsti dokazi koji podupiru gladovanje kako bi se održalo zdravlje, treba dobro pripaziti na pojam ograničenog gladovanja. Važno je naglasiti kako dugotrajno gladovanje itekako može narušiti opće zdravlje. Također može prouzrokovati i ozbiljne bolesti. Gladovati ne smiju oboljeli od dijabetesa, osobe s težim infekcijama, ozbiljnim kardiovaskularnim, gastrointestinalnim i bubrežnim bolestima te oni s uznapredovalim karcinomima i svi drugi teški bolesnici te, naravno, djeca i trudnice.

Zdrave osobe mogu gladovati, ali umjereno, s tim da obavezno u sebe unose tekućinu, ali za dulje gladovanje koje ne bi dovelo do ozbiljnih problema, najbolje se savjetovati sa strunom osobom.

Autor:Maja Štefanac

ZADNJE VIJESTI


PITATE SE?

ZAVRNITE RUKAVE! Evo zašto se cjepivo protiv Covida-19 ubrizgava baš u nadlaktični mišić, a ne negdje drugdje


POTVRDILA ISTRAŽIVANJA

Nećete vjerovati, ali ‘gladovanje’ dobro utječe na zdravlje! Doduše, samo u ovim slučajevima


SVE JE ČEŠĆA

BOLEST KOJA JE POSTALA VELIKI PROBLEM U HRVATSKOJ I SVIJETU: Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ovo su simptomi!


PAZITE ŠTO RADITE

Kada kišete, ne smijete začepiti nos i usta: Liječnici upozoravaju što vam se može dogoditi!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article