Nedostatak jednog vitamina može znatno uticati na vaš seksualni život

Pexels

Ilustracija

Mnogi ljudi ponekad primećuju smanjenje seksualne aktivnosti u odnosu na raniji period, a razlozi za to mogu biti višestruki: od niskog libida, seksualne disfunkcije, hormonskog disbalansa ili jednostavno usled preterane iscrpljenosti.

Seks nije samo zadovoljstvo

Dobra vest je da za neke ovakve probleme možda postoji jednostavno rešenje. Istraživanja pokazuju da dovoljan unos jednog vitamina može poboljšati seksualni život.

Seks nije samo zadovoljstvo, dobar seksualni život može poboljšati vaše zdravlje i život. Prema ekspertima WebMD-a, jednog od vodećih zdravstvenih sajtova, zdrav seksualni život pomaže u održavanju zdravlja imuniteta, snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od srčanog udara, poboljšava san, ublažava stres, pa čak i sagoreva kalorije.

Stoga je važno uzeti u obzir da sve veći broj studija pokazuje da nedostatak vitamina D može značajno uticati na vaše seksualno zdravlje, piše Bestlife.

Prema mnogim studijama, kod muškaraca ovaj “sunčev vitamin” igra ključnu ulogu u seksualnoj funkciji. Na primer, studija iz 2019. objavljena u TheWorld Journal of Men’s Health pokazala je da vitamin D povećava pokretljivost spermatozoida, promoviše plodnost i pomaže u poboljšanju funkcije testisa kroz proizvodnju polnih hormona.

Protok krvi

Studija iz 2019. takođe je primetila vezu između niskog nivoa vitamina D kod žena i simptoma seksualne disfunkcije, kao što su bol tokom odnosa, nemogućnost uzbuđenja i nedostatak seksualnog nagona.

Između ostalog, Cleveland Heart Lab izveštava da vitamin D pomaže u povećanju protoka krvi do genitalija poboljšavajući oblogu zidova krvnih sudova, što podržava protok krvi i smanjuje upalu.

Da biste održali svoje seksualno zdravlje, unosite dovoljno vitamina D tako što ćete provoditi vreme napolju na suncu, jesti hranu bogatu vitaminom D i uzimati suplemente vitamina D (ako je potrebno, uz prethodnu konsultaciju sa svojim lekarom).

Read More