Nedostatak ovog minerala čest je uzrok pospanosti i infekcija

pixabay.com

O fosforu se ne piše i ne govori toliko kao o kalcijumu, magnezijumu ili gvožđu, ali uz kalcijum to je najzastupljeniji mineral u ljudskom telu.

Fosfor je posebno važan za zdravlje celog organizma.

Apsorpcija vitamina, minerala i mnogih hranljivih materija iz hrane u velikoj meri zavisi od fosfora. Zato je neophodno osigurati da ga hrana koju redovno jedemo ima u dovoljnoj količini.

Fosfor ima važnu ulogu u energetskom metabolizmu, reguliše nivo hormona, a od toga u velikoj meri zavisi i nivo acido-bazne ravnoteže. Pored toga, nedostatak fosfora može dovesti do primetnog kognitivnog oštećenja jer ovaj element utiče na funkciju mozga.

U stvari, fosfor može biti u manjku kod vegana i vegetarijanaca jer se mineral nalazi u mesu i ribi. Međutim, fosfora ima i u namirnicama kao što su brokoli, kukuruz i mlečni proizvodi.

Brokoli

Brokoli je veoma zdrav proizvod koji je posebno pogodan za one koji su na dijeti ili jednostavno paze na svoju figuru. Činjenica je da ovo povrće sadrži veliku količinu vitamina (B grupe, E i C), a ima i puno vlakana. Bogat je magnezijumom i kalcijumom. Istovremeno, brokoli je siromašan kalorijama, ali je zato bogat fosforom. Važno je da ga u ishranu uvrste oni koji ne jedu proizvode životinjskog porekla, kako bi nadoknadili ovaj mineral.

Kukuruz

Mnoga zrna sadrže i velike količine fosfora u svom sastavu. Na primer, kukuruz, ovas i ječam su dobri izvori. Ovi proizvodi su, pored fosfora, korisni i za druge elemente koji su takođe neophodni organizmu. Savet je da obično pšenično brašno zamenite kukuruznim.

Mlečni proizvodi

Mleko, kefir, jogurti, sirevi – sve su to skladišta fosfora. Pritom, telo bolje apsorbuje fosfor ako se konzumira zajedno sa kalcijumom, a ove supstance ima mnogo u svim mlečnim proizvodima. Zato, ako želite da povećate nivo fosfora, dodajte omiljeni mlečni proizvod u svoj meni.