Nedostatak vitamina i stres: Šta kosa otkriva o našem zdravlju?

Pixabay

Kosa je daleko od pukog izgleda, pramenovi mogu mnogo toga da nam kažu o zdravlju. Ukoliko vam kosa više nije tako bujna možda se tu kriju informacije o vašem zdravlju.

Opadanje kose

Smatra se da prosečnoj osobi opadne i oko 100 dlaka tokom pranja kose. Međutim, treba da obratite pažnju ukoliko to postaje primetnije. Postoji stanje kose se zove telogeni efluvijum koje “vidi” da kosa ostaje u fazi mirovanja, a ne da ulazi u sledeću fazu obnove, tada opada, bez razvoja novog rasta. Na ovo mogu da utiču hormonske promene, događaji kao što su porođaj ili stres.

Suvi pramenovi

Svi želimo svilenkaste pramenove kose, ali ponekad razni faktori deluju protiv toga i kosa se počinje da se suši.Topliji meseci mogu da dovedu do sušenja pramenova kose, što zauzvrat može da dovede do lomljenja. Takođe nedostaci vitamina E, gvožđa ili vitamina C mogu da dovedu do ove pojave. Vitamin E je neophodan za zdravo vlasište jer pomaže u proizvodnji sebuma.

Seda kosa

Neki ljudi počinju ranije da sede od drugih zbog porodične istorije. Seda kosa je često deo procesa starenja jer folikuli dlake proizvode manje pigmenta. Iako genetika faktor igra veliku ulogu, stres takođe može da bude uzrok.

Perut

Perut je normalna pojava i od nje pati veliki broj ljudi. Smatra se da perut nastaje kada skalp ubrzano odbacuje ćelije.