Nekontrolisano mokrenje kod žena

Postoje različite “trening” metode za jačanje mišića karličnog dna u cilju lečenja stres inkontinencije. Postoje različite vežbe stezanja i opuštanja mišića.Jedna od tih metoda je i ubacivanje vaginalnih konusa sa progresivno rastućom težinom, gde žena stezanjem mišića vagine i karličnog dna pokušava da zadrži taj konus unutar vagine i tako jača mišiće. Ova metoda je pokazala dobre rezultate u lečenju stres inkontinencije.

Druga metoda, takođe neooperativna, čiji rezultati još nisu dovoljno ispitani sastoji se u stimulacij mišića preko elektroda koje se uvode u vaginu ili se lepe na kožu perineuma.
Postoje takođe i sistemi koji pomoću magnetnog polja deluju na ove mišiće. Pacijentkinje sede na posebnoj stolici koja u unutrašnjosti generiše magnetno polje i tako deluje na mišiće karličnog dna.

Vaginalni konusi ili popularno nazvane “vaginalne šišarke” služe za jačanje oslabljenih mišića dna karlice. Mišići karličnog dna, kao i svi drugi mišići mogu se ojačati treningom i fizičkim vežbanjem.

Ovo bi najbolje bilo raditi kao prevenciju dok još ne dođe do problema, ali ako je već došlo vežbe pomažu da se zaustavi proces.

Vežbe se mogu raditi tokom trudnoće, a nakon trudnoće pomažu da se proces regeneracije i oporavka mišića ide mnogo brže. Često žene nakon porođaja opisuju to stanje kao da više “ne osećaju” mišiće karličnog dna, ovo vežbanje sa konusima je korisno i kad ne osećate te mišiće jer ih mehanizmom povratnog refleksa ojačavaju. Posebnu korist od ove vrste vežbanja imaće žene u perimenopauzi jer ovakva gimnastika mišića sprečiće spad bešike i materice, nekontrolisano i nevoljno mokrenje pri kašljanju i kijanju itd.

Kako rade ovi vaginalni konusi -”šišarke” ?
Ubacuju se u vaginu slično kao tamponi. Nakon ubacivanja konusi teže da iskliznu/ispadnu iz vagine. Mišići se trude da ih zadrže svojim stezanjem – kontrakcijom isto kao u teretani kad se jačaju drugi mišići ovde se “biofeedback refleksom” mišići stežu (što ponekad daje i blagi osećaj bola).

Kako koristiti ove konuse?
Najlakši konus služi za testiranje mišića,ubaci se u vaginu i u stojećem stavu žena proba da ih zadrži oko 1 min. Ako uspe prelazi na konus veće težine sve do onog koji ne može da zadrži i sa tim konusom treba započeti vežbanje.

Treba vežbati dva puta dnevno u stojećem stavu ili tokom šetnje.

U početku ćete konus moći da zadžite nekoliko trenutaka, ali upornim vežbanjem se postigne da se konus može zadržati do 10 minuta. Obično se to ostvari za 2-3 nedjelje vežbanja. Kad se to postigne prelazi se na vežbanje sa težim konusom.

Osim što se vraća osećaj mišića korist ovoga je što se povećava i seksualna želja nakon vežbanja.

VEOMA VAŽNO je ne koristiti ove konuse kod upalnih procesa, krvarenja ili nekog drugog oboljenja, a najbolje se pre upotrebe konsultovati sa svojim ginekologom.
Konusi se čiste i održavaju veoma lako standardnim dezinfekcionim sredstvima koje treba dobro isprati vodom nakon čišćenja. Konuse ne treba kuvati u ključaloj vodi. Pri stavljanju može se koristiti gel-lubrikant.