Nenad Šestan, neurolog vođen medicinskom etikom

Nenad Šestan, neurolog vođen medicinskom etikom 1Foto: Yale.edu Jerry Domian

U susret novoj 2020, prestižni časopis je napravio tradicionalnu listu od desetoro ljudi koji su najviše doprineli nauci u 2019. godini.

Od kako je u aprilu ove godine objavio istraživanje Restoration of brain circulation and cellular functions hours post-mortem (Obnavljanje moždane cirkulacije i ćelijskih funkcija satima posle smrti), neurolog Nenad Šestan i njegov tim sa Medicinske škole Univerziteta Jejl prezauzeti su odgovaranjem na pitanja medija i drugih naučnika.

Interesovanje stručne i šire javnosti nije nikakvo iznenađenje imajući u vidu da su Šestan i tim ustanovili električnu aktivnost svinjskog mozga, i to nakon što je svinja uginula i nakon što joj je taj organ odstranjen.

Nenad Šestan, neurolog vođen medicinskom etikom 2

Oni su prikačili mozgove mrtvih svinja na sistem koji je pumpao zamenu za krv, što je dovelo do toga da se neke ključne moždane funkcije povrate: sposobnost ćelija da proizvode energiju i uklone „otpad“.

Pored toga, unutrašnja struktura mozga ostala je ista.

Šestan je odmah obustavio eksperiment i o svemu obavestio američke nacionalne institute za zdravlje, koji su finansijeri njegovog istraživanja, kao i bioetičara sa Jejla.

U narednim mesecima eksperti su pažljivo razmatrali potencijalne etičke implikacije, poput toga da li mozgovi mogu da postanu svesni i da li možda lekari treba da redefinišu moždanu smrt. Studija je, uz njihovo odobrenje, objavljena u aprilu.

Šestan je i pre početka eksperimenta razmišljao o etičkim pitanjima, te je grupa rešila da anestezira mozak blokatorima kako bi se sprečilo da se neuroni ujedinjuju – što je preduslov za svest.

Šestan sada želi da odgovori na svoja originalna pitanja i istraži koliko dugo mozgovi mogu da se održavaju u životu i da li tehnologija može da sačuva neke druge orane za transplantaciju.

Kako bilo, Šestan kaže da će o ovom polju njegovog istraživanja odlučivati i etički komitet.

„Želimo da dobijemo spoljno mišljenje pre nego što bilo šta uradimo. Kada istražujete neotkrivene teritorije, morate biti veoma, veoma obazrivi“, rekao je Šestan.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Original Article