NEOBIČNI ZNACI KOJI UKAZUJU DA VAM SRCE SLABI: Nemojte ih zanemariti jer bi se stanje moglo zakomplicirati

Autor: Zlatko Govedić

Kardiovaskularne su bolesti (KVB) većinom uzrokovane aterosklerozom odnosno promjenama, oštećenjima i naslagama na stijenci arterija.

Svaka bolest srca, vaskularne bolesti mozga odnosno bolesti krvnih žila mozga spadaju u kardiovaskularne bolesti. Najčešće kardiovaskularne bolesti uključuju koronarnu srčanu bolest (npr. srčani udar) i cerebrovaskularnu bolesti (npr. moždani udar). Kontrola čimbenika rizika kao što su prehrana, tjelesna aktivnost, upotreba duhanskih proizvoda i kontrola krvnog tlaka mogu smanjiti rizik od navedenih bolesti.

KVB su vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svijetu: preko 17,5 milijuna ljudi svake godine umre od kardiovaskularnih bolesti. Ishemijska srčana bolest (npr. srčani udar) je odgovorna za 7,3 milijuna od ukupno broja kardiovaskularnih smrti, a cerebrovaskularne bolesti (npr. moždani udar) su odgovorne za 6,2 milijuna smrti. Mnogi iz neznanja i nevjerice infarkt prežive i preguraju na nogama. Vaše tijelo šalje jasne znakove, a na vama je da ih prepoznate.

Postoje i neki neobični znaci koje ne smijete ignorirati.

Otečene noge

Velika porcija kalorične hrane koju ste večerali, pizza ili hamburger ne moraju biti jedini razlog zašto se osjećate “kao balon”. Otečene i teške noge mogu biti indikator da nešto nije u redu s vašim srcem.

Zadržavanje tekućine uobičajen je simptom kada srce ne pumpa i ne obrađuje krv na pravilan način.

Prije no što se prepadnete, zaista se zapitajte zašto vam otječu noge i obvezno se obratite liječniku ako smatrate da to nije od hrane.

Glavobolje

Postoji nekoliko vrsti glavobolja i nije svaka znak da vam srce slabi. No ako je taj bol udružen s još nekim simptomima, kao što su vrtoglavice, to može ukazivati na problem s aneurizmom, što zahtijeva hitan liječnički pregled.

Grčevi u trbuhu

Bol u grudima ili neugodno trnjenje lijeve ruke jesu simptomi koji se najčešće vezuju uz srčane probleme. Međutim, liječnici kažu i da grčevi u trbuhu mogu biti indikator. Posebnu pozornost obratite ako osjetite bol koji nikada prije niste. Također, i neuobičajen bol u gornjem dijelu leđa može ukazivati na probleme sa srcem.

Iscrpljenost

Ovo je najteži simptom, jer može ukazivati na različite probleme, a možda ste i jednostavno samo neispavani.

Kod žena se neobičan umor može primijetit za vrijeme srčanog udara, isto kao i nekoliko dana prije samog udara. Konstantni umor nemojte uvijek pripisati vremenu, već otiđite k liječniku na pregled.

Nesvjestica i vrtoglavice

Ako imate blage nesvjestice i kratke uzdisaje, krajnje je vrijeme da posjetite liječnika. Tijelo vam šalje znakove da srce ne radi kako treba. To može biti rani znak srčanih ili plućnih bolesti.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More