NEPRAVEDNO JE OMRAŽEN ZBOG DEBLJANJA: Evo kako vam krumpir može pomoći da održite normalnu tjelesnu masu i dobru liniju

Autor: Zlatko Govedić

Krumpir (Solanum tuberosum) jest korjenasto povrće iz porodice pomoćnica (Solanaceae), porijeklom s južnoameričkih Anda. Često se konzumira u prehrani diljem svijeta. Postoje mnoge vrste krumpira, poput bijelog, crvenog, slatkog (batat) i dr. Izvor je ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala.

Primjerice, ovo su nutritivne vrijednosti jednog bijelog krumpira srednje veličine (mase 150 g):

Kalorije: 130

Ugljikohidrati: 30 g

Vlakna: 2 g

Bjelančevine: 3 g

Masti: 0 g

Vitamin C: 27% preporučenog dnevnog unosa

Vitamin B6: 23% preporučenog dnevnog unosa

Kalij: 15% preporučenog dnevnog unosa

Folna kiselina: 10% preporučenog dnevnog unosa

Krumpir također sadrži malu količinu drugih vitamina i minerala, kao što su željezo, magnezij, cink i fosfor.

Međutim, treba imati na umu da način pripreme krumpira (kuhanje, pečenje, prženje) može utjecati na njegovu nutritivnu i kalorijsku vrijednost.

Iako je to namirnica koju mnogi vole, ujedno je i omražena jer se uglavnom povezuje s debljanjem. Međutim, krumpir je izuzetno dobar i za zdravlje. Krumpir svih sorti je zdrav, pogotovo ako se konzumira s ljuskom.

Ako tražite pravu hranu koja će potaknuti vaš trening, razmislite o tome da pojedete šaku krumpira ili mali do srednji pečeni krumpir, 30 minuta prije tjelesne aktivnosti.

Osim škroba otpornog na sagorijevanje masnoća koji se nalazi u krumpiru, to povrće ima još jednu prednost koja se tiče kontrole mase. Istraživanja pokazuju da je krumpir obično zasitniji od ostalih škrobnih ugljikohidrata, poput tjestenine i riže.

Stručnjaci su proučavali učinak krumpira u odnosu na rižu kao dio miješane večere na regulaciju šećera u krvi nakon jela i noću kod osoba s dijabetesom tipa 2. Krumpir je bio pečen ili kuhan i ohlađen. Svaki obrok je sadržavao 50% ugljikohidrata, 30% masti i 20% proteina.

Studija nije otkrila značajne razlike između krumpira i riže ili između pripravaka od krumpira. Istraživači su zaključili da je krumpir prikladan za osobe s dijabetesom ako se konzumira kao dio uravnoteženog obroka i ne remeti regulaciju glukoze u krvi.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More