Neprestano štucanje ne smije se zanemariti – može biti znak ozbiljnog stanja!

Ilustracija, foto:pexels

MNOGOBROJNI UZROCI

+
AAA

Neprestano štucanje ne smije se zanemariti – može biti znak ozbiljnog stanja!

Autor: Dnevno

Bol u prsima, otežano disanje, suhi kašalj, povišena tjelesna temperatura, poteškoće s disanjem u ležećem položaju, poteškoće kod dubokog disanja, stalna štucavica, najčešći su simptomi preuralnog izljeva, nakupljanja tekućine u pleuralnom prostoru.

Pleura ili poplućnica je vlažna dvoslojna ovojnica koja obavija pluća i oblaže prsnu šupljinu, te služi kako bi se olakšalo gibanje skupljanja i širenja prsnog koša, odnosno disanje. Vanjski sloj pleure prekriva unutarnju stranu prsnog koša, a između ta dva sloja se nalazi pleuralni prostor koji je praktički nezamjetljiv i omogućava tim slojevima nesmetano “klizanje” prilikom disanja, prenosi krenizdravo.hr.

Mnogobrojni uzroci

Pleuralni izljev se uvijek javlja zbog neke druge bolesti, a uzroci su mnogobrojni. Mnoge stvari mogu utjecati na to da pleura stvara više tekućine nego inače. Kod ljudi koji nemaju simptome pleuralnog izljeva stanje se dijagnosticira putem RTG-a pluća ili fizičkog pregleda liječnika.

Neki od najčešćih uzroka pleuralnog izljeva su druge bolesti, poput:

bolesti jetre ili bubrega – bolesti poput ciroze jetre mogu utjecati na to da se tekućina nakupi u prsima i onda iscuri.
kongestivni srčani zastoj – nemogućnost srca da pumpa krv može utjecati na povećanje tekućine u plućima.
autoimune bolesti – bolesti poput lupusa ili reumatoidnog artritisa mogu utjecati na pluća i stvoriti komplikacije u pleuri.
upale – respiratorne infekcije kao što su tuberkuloza ili upala pluća mogu pogoršati stanje i stvoriti pleuralni izljev.
plućna embolija – zastoj protoka krvi u arterijama pluća zbog krvnog ugruška može utjecati na stvaranje viška tekućine u plućima.
rak – posebice rak pluća, iako bilo koji rak koji je napredovao prema plućima ili pleuri može biti uzrok pleuralnog izljeva.
virusna infekcija.
tuberkuloza – zarazna bakterijska bolest koja zahvaća pluća.
prijelom rebara.
alergijske reakcije izazvane lijekovima, npr. hidrazin, prokainamid, izonijazid, fenitoin, klorpromazin.

Komplikacije koje se javljaju zbog određenih medicinskih procedura mogu također utjecati na pojavu pleuralnog izljeva. Otvorena operacija srca jedan je od učestalih uzroka, ali bilo koja operacija prsnog područja može povećati rizik od stvaranja pleuralnog izljeva.

Pleuralni izljev može smanjiti protok zraka jedne strane prsa što uzrokuje tupi zvuk pri lupkanju prsnog predjela. Ako je prisutan pleuritis (upala pleure), liječnik može osjetiti trenje kod pregleda pluća ili se može čuti škripanje.

Liječenje

Liječnik će liječiti medicinsko stanje koje je uzrokovalo pleuralni izljev – osnovni uzrok. Tada će pacijent dobiti antibiotike ili diuretike, dok se pleuralna bol može ublažiti analgeticima. Velike količine pleuralne tekućine morat će se izliti kako bi pacijentu bilo lakše i kako bi se spriječilo nastajanje više problema. Više o metodama liječenja pročitajte na OVDJE.

Autor:Dnevno

ZADNJE VIJESTI


MNOGOBROJNI UZROCI

Neprestano štucanje ne smije se zanemariti – može biti znak ozbiljnog stanja!


SUPER SAVJETI

PRIPAZITE KADA PRAVITE OMILJENI NAPITAK: Zbog ove četiri greške vaš čaj prestaje biti zdrav


ZDRAVO I UKUSNO

NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU? Datulje su moćne, gotovo da nema bolesti kod koje ne mogu pomoći


DRAMA

Liječnici poslali ozbiljno upozorenje: JAJA UTJEČU NA JEDNU STVAR, budite na oprezu kad ih konzumirate

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article