Nevjerovatno! Pacijent za vrijeme operacije tumora mozga RAZGOVARA sa hirurgom!

148

Tim ljekara Klinike za neurohirurgiju koja se nalazi na Kliničkom centru  Vojvodine u Novom Sadu jedini je centar koji izvodi operacije tumora na pacijentima u budnom stanju. Od ukupno obavljenih 150 operacija izvedenih prošle godine, 15 pacijenata je tokom operacije bilo budno. Potpuno su bili svjesni, te su i razgovarali sa hirurgom. Neki su čak i čitali novine.

Operacije ovog tipa nisu bolne za pacijente. Izvode se u lokalnoj anesteziji, pa su stoga pacijenti i budni. Operacije tumora kada su pacijenti u budnom stanju izvode se ukoliko je tumor blizu centara za govor. Prednost ovakvog tipa operacije je što pacijent može da razgovara sa hirurgom dok traje operativni zahvat. Također, smanjena je mogućnost da pacijentu bude povrijeđen centar za govor, tako da teško hirurg može da napravi takvu grešku. Tim koji radi ove operacije sačinjen je sedmero specijalista. Također su dobro opremljeni medicinskom opremom i aparatima.

Pacijent sam odluči da li će biti potpuno uspavan ili će da se radi u lokalnoj anesteziji njegova operacija. Nije važna samo činjenica da pacijenti govore. Izuzetno je važno da razumiju šta ih hirurg pita, kako bi se sa sigurnošću znalo da su svi vitalni dijelovi mozga zdravi i neoštećeni. Uoči ove intervencije pacijent se najprije uputi na psihološke pripreme i razgovor sa psihologom mora biti obavljen. Također, nerijetko je bilo pacijenata da se podvrgnu operaciji u budnom stanju, a onda dobiju najednom napad panike za vrijeme operacije. Tada se napravi pauza, dok se pacijent umiri kako bi se moglo pristupiti daljnjem radu. Ove operacije obično potraju 4-5 sati, i do sada su se pokazale vrlo uspješnima.