Ni Srbi, ni Bosanci nisu u pravu: Šta je burek i kako se pravi najbolji? (VIDEO)

Kuhinjca

Nikola Jevrić već 23 godine pravi burek, a za TV Prva je rado podelio par korisnih saveta kako se pravi najbolji burek.

Izvor: Prva/Superžena  |  

Ilustracija; Foto: Vesna Markovic/Shutterstock

Ilustracija; Foto: Vesna Markovic/Shutterstock

.

“Pa nema tu neke velike tajne. Burek čine tri sastojka: so, voda, brašno. Najbitnija stvar u celoj priči je da bude kvalitetno brašno”, rekao je gospodin Jevrić, a onda pokazao reporterki TV Prva kako iskusni pekari razvlače testo.

“Prvo moramo malo da premažemo radnu površinu, pa onda koru – i krećemo polako da je tanjimo od sredine ka krajevima. Veština je jako bitna, a ona se stiče radom i iskustvom. Takođe, kad se razvlači testo, krajevi moraju da budu što tanji. I onda krećemo da razvlačimo kore. I onda sa svakim bacanjem kora je sve šira i šira, jer suština je da kora bude što tanja”.

Pekar Nikola Jevrić je, takođe, rešio i večitu dilemu – da li je ispravno reći “burek sa sirom?”

“Kod nas u Srbiji je burek sa sirom i mesom, dok Bosanci vole da kažu da je burek samo sa mesom, a sir je sirnica. U principu, ni jedno ni drugo nije ispravno. Zato što je burek izvorno nastao u Turskoj, a oni svako jelo koje prave od testa i fila nazivaju ‘burek’. Da li je to meso, da li je sir, da li je krompir – nebitno. Sve je kod njih to burek”, ističe pekar koji ima 23 godine iskustva u ovom poslu.

Opširnije u video-prilogu:

Read More