Noćno mokrenje u krevetu

• Najvažnije je utvrditi da li je uzrok organske ili psihičke prirode kako bi se sprovela pravilna terapija .
Noćno mokrenje u krevet je čest poremećaj kod dece i gotovo svaki deseti mališan pati od ovog problema. Statistike sprovedene u razvijenim zemljama pokazuju da se javlja najčešće kod dece oko pete godine i duplo je češći kod dečaka.
Dijagnoza enureze se postavlja ako se nekontrolisano mokrenje pojavljuje redovno (barem dvaput nedeljno) tokom dužeg razdoblja (nekoliko meseci).
Enureza se, inače, deli na primarnu i sekundarnu.
Primarna enureza je naziv za nekontrolisano mokrenje kod deteta koje nikad nije uspostavilo kontrolu mokrenja.
Sekundarna enureza još se naziva regresijska, a nastaje naknadno, nakon što je neko vreme postojala kontrola mokrenja. Najčešće se javlja u dobi od pet do osam godina.
Uzroci su brojni, od naslednog faktora, fizioloških problema poput nezrelog mehura ili neke bolesti, do onih uzrokovanih nekom stresnom situacijom poput preseljenja, dolaskom nove bebe u kuću, razvodom roditelja i slično. Da biste mogli da pomognete detetu, važno je da uz pomoć lekara pronađete pravi uzrok.
Ako dete ima upalu grla, neku crevnu infekciju, bubrežnu infekciju ili se ne oseća dobro, onda je najverovatnije bolest razlog slaboj kontroli mokrenja, ali tada se uz enurezu javljaju i drugi simptomi – otežano mokrenje, peckanje, mokri u gaćice i danju, ima iznenadni snažni nagon za mokrenjem koji teško kontroliše… S izlečenjem osnovne bolesti prestaće i enureza.
Ako se radi o dugotrajnoj enurezi, lečenje se sprovodi alarmnim uređajima, lekovima koji imaju antidijuretsko delovanje i psihoterapijom.
Posebni alarmni uređaj, takozvani, bednjetting alarm se uključuje nakon što počne mokrenje i tako budi dete. Ova metoda uči dete da reaguje na pun mehur, a deluje po principu izazivanja uslovljenog refleksa. Kako bi ovaj uređaj postigao svoju svrhu, potrebna je saradnja motivisanih roditelja i dece. Ovaj uređaj je najuspešniji oblik lečenja dugotrajne enureze.
Lekove deci možete davati samo po preporuci lekara. Mogu biti učinkoviti, ali deluju samo dok ih dete uzima. Koriste se kad nijedna druga terapija nije učinkovita i u posebnim situacijama, kad na primer, dete spava kod nekog drugog ili ide na izlet, ekskurziju.
Psihoterapija se može sprovoditi individualno ili porodično, a preporučuje se kad dete ima dodatnih emocionalnih problema, nedostatak samopouzdanja i slabiji društveni kontakti.
Roditelji moraju da budu strpljivi sa decom koja mokre u krevet, ne smeju da grde, niti da prigovaraju mališanu. Efekat će, u suprotnom, biti potpuno suprotan od očekivanog. Ovaj problem je dugotrajan i frustrirajući, ali se obično rešava kako dete postaje starije.
Nagrada za suvu noć
Strpljenje, podrška i topla porodična atmosfera izuzetno su važni kod rešavanja poremećaja enureze. Razgovarajte s detetom da vidite što ga muči, ali ne dopustite da noćno mokrenje budite glavna tema vaših razgovora. Radije ponudite neka praktična rešenja:
• Naučite dete da obavezno mokri neposredno pred spavanje
• Ne dajte mu da da se naliva tečnošću nekoliko sati pre spavanja
• Nagradite ga za svaku suvu noć nekom sitnicom.
Pomoć lekara
• Noćno mokrenje je potrebno lečiti, a ne čekati da prođe samo
• Pričajte sa detetom o problemu, budite puni optimizma, pružite mu podršku i nemojte ga kažnjavati
• Potražite pomoć lekara i ne započinjite nikakvu terapiju bez stručnog saveta
• Vrlo je važno što pre započeti sa lečenjem.