Nokti otkrivaju bolesti koje vam prete

Pexels,com

​Izgled noktiju, kao i promene na njima mogu da budu pokazatelj i ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Verovali ili ne, ali nokti mogu mnogo da kažu o vašem zdravlju, posebno o tome koji vam vitamini i minerali nedostaju u organizmu.

Najčešća promena koja se javlja na noktima su bele mrljice – stručnog naziva leukonihija, koje nisu ozbiljan poremećaj, ali bilo bi dobro da ih sanirate. Najčešće se javljaju zbog oštećenja nokta, čak i nekih manjih koje možda niste primetili. Osim toga, pojave se kada osobi nedostaje cink.

Međutim, ako su se pojavile bele trake preko cele površine nokta, to može ukazivati na trovanje organizma arsenom, pa svakako treba posetiti ljekara, kao i kada ceo nokat poprimi belu boju – možda imate neku bolest srca ili dijabetes.

Osim crtica i tačkica, na noktima se mogu pojaviti i vertikalni nabori koji ukazuju na probleme s varenjem, nedostatak vitamina B12 i gvožđa, a ovo se često događa kod vegana. Ako se stalno javljaju zanoktice, znači da vam nedostaje proteina, vitamina C i folne kiseline, a ako su nokti krhki i pucaju, trebalo bi da pojačate unos vitamina A i gvožđa.

Bledi nokti ukazuju na to da je cirkulacija slaba, a moguće je i da se radi o anemiji i niskom nivou energije u jetri i bubrezima. S druge strane, ako se boja nokta pretvori u tamnocrvenu, verovatno vam se krv zaustavlja od prekomerne konzumacije teške, slane i masne hrane.

Da biste poboljšali zdravlje svojih noktiju, prvo je potrebno da promenite način ishrane, a onda tek da se posvetite nezi.

Za nokte je dobar kalcijum, želatin i kompleks vitamina B. Dovoljnim unosom vitamina D možete izlečiti i vertikalne nabore, a folna kiselina i vitamin C odlični su protiv zanoktica i listanja noktiju. Ako ne unosite dovoljno ovih vitamina i minerala kroz ishranu, potražite ih u obliku tableta ili praška.