Nokti otkrivaju bolesti koje vam prijete: BLIJEDI – SLABA CIRKULACIJA, ZANOKTICE – MANJAK PROTEINA

Nokti otkrivaju bolesti koje vam prijete: BLIJEDI – SLABA CIRKULACIJA, ZANOKTICE – MANJAK PROTEINA

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Vjerovali ili ne, ali nokti mogu mnogo da kažu o vašem zdravlju, posebno o tome koji vam vitamini i minerali nedostaju u organizmu.

Najčešća promjena koja se javlja na noktima su bijele mrljice – stručnog naziva leukonihija, koje nisu ozbiljan poremećaj, ali bilo bi dobro da ih sanirate. Najčešće se javljaju zbog oštećenja nokta, čak i nekih manjih koje možda niste primijetili. Osim toga, pojave se kada osobi nedostaje cink.

Međutim, ako su se pojavile bijele trake preko cijele površine nokta, to može ukazivati na trovanje organizma arsenom, pa svakako treba posjetiti ljekara, kao i kada cio nokat poprimi bijelu boju – možda imate neku bolest srca ili dijabetes.
Osim crtica i tačkica, na noktima se mogu pojaviti i vertikalni nabori koji ukazuju na probleme s probavom, nedostatak vitamina B12 i gvožđa, a ovo se često događa kod vegana. Ako se stalno javljaju zanoktice, znači da vam nedostaje proteina, vitamina C i folne kiseline, a ako su nokti krhki i pucaju, trebalo bi da pojačate unos vitamina A i gvožđa.

Blijedi nokti ukazuju na to da je cirkulacija slaba, a moguće je i da se radi o anemiji i niskom nivou energije u jetri i bubrezima. S druge strane, ako se boja nokta pretvori u tamnocrvenu, vjerovatno vam se krv zaustavlja od prekomjerne konzumacije teške, slane i masne hrane.

Da biste poboljšali zdravlje svojih noktiju, prvo je potrebno da promijenite način ishrane, a onda tek da se posvetite njezi.

Za nokte je dobar kalcijum, želatin i kompleks vitamina B. Dovoljnim unosom vitamina D možete izliječiti i vertikalne nabore, a folna kiselina i vitamin C odlični su protiv zanoktica i listanja noktiju. Ako ne unosite dovoljno ovih vitamina i minerala kroz ishranu, potražite ih u obliku tableta ili praška.

Broj pregleda:
32

2021-09-02
Aura Redakcija