Novosti u lečenju hronične opstruktivne bolesti pluća

Posle višegodišnjeg istraživanja uskoro treba da budu objavljeni završni rezultati UPLIFT studije koja treba po prvi put da potvrdi efikasnost jednog leka u usporavanju toka hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP)

Početkom oktobra biće objavljeni prvi rezultati studije UPLIFT čiji je cilj da utvrdi da li lek tiotropijum usporava tok hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). U ovoj značajnoj studiji čiji se rezultati s nestrpljenjem očekuju, učestvovalo je 5.993 obolelih od HOBP iz 37 zemalja.

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je oboljenje organa za disanje koje se moze prepoznati po sledećim simptomima: nedostatak daha, kašalj, zviždanje i povećan nastanak ispljuvka.

HOBP predstavlja jedan od glavnih uzroka smrti i invalidnosti širom sveta, a prema poslednjim procenama Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO) u svetu ima 210 miliona ljudi koji boluju od ove bolesti. Od HOBP-a je u 2005. god. umrlo više od 3 miliona ljudi, što predstavlja 5% svih smrtnih slučajeva u svetu. Prema predviđanjima SZO do 2030. godine HOBP će postati četvrti glavni uzrok smrtnosti u svetu.

Najveći faktor rizika za dobijanje ove bolesti je pušenje cigareta, zatim zagađenje, čak i zagadjenost u zatvorenim prostorima usled primene čvrstih goriva za pripremu hrane i grejanje, kao i profesionalna izloženost brojnim zagađivačima.

Kako bolest napreduje, pluća sve slabije funkcionišu, zbog čega fizička aktivnost postaje veoma ograničena, ometajući sposobnost bolesnika da vodi normalan život i obavlja svakodnevne obaveze. Sem toga, dolazi do pogoršanja stanja, kada se bolesnik mora hitno zbrinuti i lečiti u bolnici. Napredovanjem bolesti pogoršanja su sve češća.

Sve ovo kod obolelih i lica koja se o njima brinu izaziva osećaj straha, uznemirenosti, frustracije, izolovanosti i depresije.

Zbog toga je veoma važno da se bolest na vreme otkrije i pokuša da se tok bolesti uspori, te da pacijenti ostanu sto duže samostalni i sa manje komplikacija i pogoršanja.

HOBP predstavlja i značajno ekonomsko opterećenje u društvu, slično opterećenju koje predstavlja rak dojke, moždani udar i čir na želucu. U većini zemalja, najveći deo troškova odlazi na bolničko lečenje.

Usled svega ovoga poslednjih nekoliko godina medicina ulaze napore da utvrdi da li pojedini lekovi mogu da uspore tok HOBP.

Sponzori studije UPLIFT su farmaceutske kompanije Boehringer Ingelheim i Pfizer Inc. Studija ce biti završena do kraja 2008.godine.

Vesti iz kompanije Boehringer Ingelheim