Nutricionistica opisala simptome trovanja: Odmah zovite hitnu ako ovo osjetite

Autor: N.K

Nakon što je u javnosti eksplodirala priča o navodnim trovanjima, u bolnice u Hrvatskoj javilo se više desetaka osoba koje su sumnjale na znakove trovanja.

Navodno je riječ o čak 34 osobe, a većina njih nije zadržana na bolničkom liječenju. Tako su se u bolnicu javljali i ljudi koji su osjetili blago peckanje u grlu.

Kod četiri osobe utvrđena ozljeda jednjaka, ali i dalje ne znamo istinu

Razumljivo je da su mnogi pomislili na trovanje kiselinom iz nekog gaziranog pića s obzirom na količinu uznemirenosti koju je ova tema proizvela, međutim, ipak bi bilo dobro znati koji su simptomi trovanja kako se ne bi širila bespotrebna panika.

Pojavili se strašno tužni detalji o zdravlju mladića dok se čeka analiza: ‘Završio je na stenozi’

Dubravka Marija Kreković, nutricionistica i voditeljica odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ-a, opisala je moguće znakove trovanja.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Simptomi trovanja

“Prvo što se može primijetiti je drukčiji okus pića koje se konzumira. Može doći do pečenja u usnoj šupljini, a jedan od gorih slučajeva je da dođe do krvarenja sluznice usne šupljine”, pojasnila je gošća u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

FOTO: Damjan Tadic / CROPIX

Napomenula je kako još nemaju saznanja o čemu se radi odnosno što je izazvalo oboljenja kod hospitaliziranih osoba.

“Tekućina ne mora nužno imati i čudan miris. Kad gledate zdravstvenu ispravnost hrane, ona može biti mikrobiološki onečišćena, ali ne mora imati nikakav specifičan okus ili miris. Kiseline i lužine nemaju neki specifičan miris koji bi mogli odmah prepoznati”, kazala je Kreković.

Bočica iz koju je tekućinu popio hospitalizirani pacijent iz Rijeke završila je na vještačenju u Centru za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Objasnila kako je provedena analiza i koji je uzorak uzet za analizu

HZJZ je u utorak zaprimio na analizu bočice gazirane vode Romerquelle s okusom borovnice i nara koje su bile istog LOT broja. Sanitarna inspekcija uzela je određeni broj uzoraka za drugo mišljenje.

“Radili smo analize na metale, određivali smo pH, za svaki slučaj smo napravili analize ostataka pesticida iako se to obično ne radi. Zbog široke analize nama je trebalo puno vremena. Kod mjerenja pH, ta vrijednost koju smo dobili je u u uobičajenom rasponu za takva pića. Donijeli smo zaključak da nema nijednog elementa koji bi upućivao da se moglo dogoditi trovanje iz tog područja”, pojasnila je Kreković.

Kako postupiti u slučaju gutanja sumnjive tekućine?

Dok su analize u tijeku, zavod je izdao upute za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine, uz napomenu da za sada nije poznato o kojem se sredstvu radi, pa su izostavili savjet o pijenju vode.

“Preporuke se mogu izmijeniti ovisno o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza, a u slučaju izmjene, upute će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu”, istaknuli su u priopćenju.

Navode da su mogući znakovi konzumacije štetnih sredstava promijenjeni okus napitka, naglo nastala bol i pečenje usne šupljine te krvarenje iz sluznice usne šupljine.

Ističu da bi, ukoliko dođe do tih znakova, osobe odmah trebale ispljunuti ostatak tekućine iz usta i prekinuti daljnji unos te tekućine.

“Ne izazivajte namjerno povraćanje, ne uzimajte ništa na usta, sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti provedbe daljnjih analiza te se odmah javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj 194”, ističu u priopćenju.

Autor:N.K

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More