O lekovitosti ljutih papričica

Ljute papričice su dostupne tokom cele godine, neophodan su začin gurmanskim jelima, ili se služe uz jelo, izazivju suze i vatru u ustima.

Jedna od najvećih predrasuda vezanih za ljute papričice su da doprinose stvaranju čira i pogoršavju stanje hemoroida. Oba ova verovanja do sada nisu dokazana mnogobrojnim studijama , napokon Brazilci i Tajlanđani koji je najviše koriste u ishrani ne pate od čira i hemoroida više nego drugi narodi.

S druge strane medicina je dokazala lekovito dejstvo ljutih papričica koje se tradicionalno koristi u narodnoj medicini kroz vekove. Stimuliše cirkulaciju krvi, potstiče funkcije želutca, olakšava oslobađanje gasova iz creva-karminativ, nervinum, ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo. Lokalno u vidu masti, obloga, ulja za masažu deluje protiv zapaljenja kože i sluzokože i povećava njihovu prokrvljenost.
Smiruje zapaljenske procese – ljute papričice sadrže supstancu nazvanu kapsicin, koja daje ljutinu i tokom žvakanja stvara blagi karakterističan miris. Kapsicin je snažan blokator supstance P – neuropeptida koji je vezan za nastajanje zapaljenskih procesa. Što je ljuća papričica to znači da sadrži više kapsicina.

Proučavano je korišćenje kapsicina u lečenju bolesti koje zahvataju senzorna nervna vlakna uključujući bol usled artritisa, psorijaze i neuropatije usled dijabetesa. U svim slučajevima je dokazano da usled kapsicina koji je bio sastavni deo ishrane se smanjuje zapaljenski proces i duži su periodi u kojima se ne pojavljuje napadi bolova.

Analgetik– kapsicin se sada koristi protiv bola kod osteoartritisa kao i za smanjenje bola kod neuropatije nastale usled dijabetesa, olakšava bol koji prati psorijazu.

Povoljno dejstvo na kardiovaskularni sistem – snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi, povećava sposobnost rastvaranja fibrina koji se nalazi u naslagama na krvnim sudovima. Kulture u kojima se konzumiraju ljute papričice mnogo manje pate od srčanog i moždanog udara kao i plućnih embolija.

Podstiče imunitet – crvene ljute papričice su bogate beta karotenima ili provitaminom A i vitaminom C. Vitamin A se smatra vitaminom koji deluje protiv infekcija jer ima esencielnu ulogu za zdravlje sluzavih membrana koje prekrivaju nosne prolaze, pluća, digestivni i urinarni trakt i koje predstavljaju prvu liniju odbrane organizma protiv patogena.

Zaustavlja širenje raka prostate – pema studiji publikovanoj u martu ove godine kapsicin kroz raznolike mehanizme zaustavlja širenje raka prostate. Kapsicin utiče i na ćelije raka prostate koje rastu pod uticajem muških hormona i na one na koje ne utiču hormoni.

Sprečavju pojavu čira – sasvim suprotno ukorenjenom shvatanju da ljute papričice potstiču stvaranja stomačnih čireva one neprotiv sprečavaju njihovu pojavu uništavajući bakterije i stimulišu lučenje stomačnih sokova koji štite tkiva želutca i creva.

Smanjuju rizik za oboljevanje od dijabetesa tipa 2 – prema studiji publikovanoj u julu 2006-te je utvrđeno da se količina insulina koja je potrebna da se smanji nivo šećera u krvi posle obroka smanjuje ako se konzumiraju ljute papričice. Tako s smanjuje verovatnoće da organizam razvije netoleranciju prema insulinu što je glavni uzrok dijabetesa tipa2.

Ne trteba preterivati u konzumaciji ljutih papričica jer prevelike količine mogu izazvati gastroenteritis i oštetiti jetru.