OBRATITE PAŽNJU: Podmukli signali da vam prijeti rak jajnika

OBRATITE PAŽNJU: Podmukli signali da vam prijeti rak jajnika

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Više stotina hiljada žena širom svijeta oboli od raka jajnika i on postaje sve češće oboljenje. Prve simptome je teško ustaoviti, zato je važno pratiti i najmanju promjenu na tijelu.

Rak jajnika se ne registruje tako lako sve dok ne dođe do 3. ili 4. faze. Razlog za to je prostor u kojem se rak nalazi, a to je abdomen i karlica. Kako rak napreduje, u pomenutom području ima sasvim dovoljno prostora da bi se organi pomjerali, a uslijed čega je simptome veoma teško uočiti.

Sve dok ne dođe do manjka prostora ne dolazi ni do simptoma. Ipak, čak i tada znaci mogu biti prilično uobičajeni. Međutim, u slučaju da primijetite neki od sledećih simptoma, obavezno se obratite doktoru.

Krvarenje

Neredovno menstrualno krvarenje (krvarenje koje se pojavljuje između ciklusa, u neredovnim razmacima) najčešće se javlja kod žena koje imaju stromalni tumor jajnika. Stromalni tumori proizvode estrogen koji može uzrokovati periodično krvarenje, a do kojeg može doći čak i nakon menopauze.


Nadimanje

Ovo je veoma česta pojava kod većine žena, posebno kada je riječ o PMS-u. Međutim, ukoliko konstantno imate ovaj simptom, bilo bi i više nego mudro da se što prije obratite doktoru.

Povećan osjećaj sitosti

Do nakupljanja tečnosti može doći uslijed rasta i razvoja raka jajnika.

Problemi sa disanjem

Kasni stadijumi raka jajnika mogu da dovedu do problema sa disanjem. Kako tumor raste, on može početi da pritiska pluća i onemogućiti sposobnost normalnog udisanja i izdisanja vazduha.

Grčevi

Često ih ima skoro svaka žena, posebno za vrijeme menstruacije. Upravo iz tog razloga ih i ne povezuju sa bilo čim drugim. Međutim, uopšte nije neuobičajeno za tumor koji se razvija u karlici da izaziva bol u donjem dijelu stomaka. A s obzirom na to da je ovaj nelagodni bol prilično sličan menstrualnim grčevima, većina žena pretpostavlja da je riječ o benignoj stvari.

Bol u leđima

Uslijed raka jajnika može doći do pojave bola u leđima, kada se tečnost akumulira u karlici ili kada se tumor širi u abdomenu ili karlici, a čime direktno nadražuje tkivo u donjem dijelu leđa.

Broj pregleda:
4

2021-09-09
Aura Redakcija