Odgovori nutricioniste na najčešća pitanja o glutenu sa Gugla

Foto: Pixabay/Nottmpictures

I pored pametnih algoritama i vojske ljudi koja vredno radi, veliki je posao odgovoriti na sva ova pitanja, zato je portal Stetoskop.info pozvao u pomoć nutricionistu dr Đorđa Pejića.

Gde se nalazi gluten?

Osnovna znanja o bezglutenskom načinu ishrane osobama alergičnim na gluten su dobro poznata. Pre svega, treba isključiti pšenicu, speltu, ječam, raž, ovas i ove žitarice zameniti heljdom, kukuruzom, prosom, kinoom, amarantom ili pirinčem.

Foto: Pixabay/Pexels

Način skladištenja ovih namirnica je jako bitan jer je kontaminacija glutenom moguća i vazduhom ili nemarnošću prilikom pripreme ostalih namirnica u kuhinji. Savetujem da bezglutenski proizvodi budu smešteni u posebnom ormariću, u kome će biti samo ova vrsta proizvoda.

Takođe pripremu bezglutenskih namirnica ne treba sprovoditi paralelno sa pripremom nekog drugog obroka koji može sadržati gluten.

Zašto je gluten štetan?

Često se govori o štetnosti glutena, a favorizuju se bezglutenski proizvodi. Ne smemo da zaboravimo da, ukoliko zaista za to nema razloga (celijakija ili loš genetski status crevne flore) nije neophodno redukovati gluten iz ishrane.

Bezglutenski proizvodi često sadrže zamene za brašno poput pirinča, kukuruza, kukuruznog skroba i krompira. Ovakvi dodaci su visokog glikemijskog indeksa, pa mogu praviti problem pacijentima sa dijabetesom, insulinskom rezistencijom i onima koji žele da redukuju telesnu masu.

Možemo izvesti zaključak da bezglutenski proizvodi nisu zdravi za svakoga. U žitaricama imamo veliku količinu vlakana, koja će obezbediti hranu za naše dobre bakterije u crevnoj flori, a sa druge strane, sprečiti apsorpciju masti, uticati na održavanje idealne telesne mase i na regulaciju lipidnog statusa.

Kako izgleda alergija na gluten?

Istraživanja su pokazala da samo 10 odsto onih koji imaju problem sa alergijom na gluten imaju tipične simptome malapsorpcije, a da čak 33 odsto nema simptome uopšte. Najčešći su problemi tipa bol u stomaku, anemija, krv u stolici, dijareja, umor, pad imuniteta, ranice u ustima, slabost i gubitak težine.

Kako utvrditi alergiju na gluten?

Foto: Pixabay/PublicDomainImages

Najpre je potrebno napraviti razliku uzmeđu alergije i intolerancije na gluten. Alergija je proces posredovan IgE antitelima protiv proteina hrane i prikazuje se kao brza uzročno-posledična reakcija, dok je intolerancija tiha reakcija koja može eventualno napraviti neke digestivne promene, može da bude promenljiva i stečena kao posledica preteranog unosa.

Dok sa intolerancijom ima problema oko 35 odsto populacije, sa alergijama je to tek 2 odsto. Takva alergijska stanja, prvenstveno na gluten, mogu da se odrede analizom transglutaminskih antitela iz krvi (IgA, IgG) i antiglijadinskim antitelima. Ukoliko postoji sumnja na glutensku enteropatiju (celijakiju) tj alergiju na gluten, do konačnog postavljanja dijagnoze dolazi se uzimanjem biopsije sluznice tankog creva.

Koja su brašna bez glutena?

Bezglutenska brašna su heljdino, pirinčano, kukuruzno, proseno. Neophodno je detaljno pratiti deklaracije, jer često proizvodi od pomenutih brašana imaju i dodatke sa glutenom. Ukoliko želimo da nam proizvod bude bez glutena, na pakovanju obavezno mora biti naglašeno da taj proizvod ne sadrži gluten ni u tragovima.

Koje su koristi od bezglutenske dijete?

Ukoliko ste se odlučili da uradite neki od genetskih testova, kojim ćete imati uvid u stanje svoje crevne flore, i ako je rezultat pokazao da bi trebalo ograničiti unos glutena, takvom ishranom ćete zasigurno uticati na jačanje crevnog zida, a samim tim i na jači imunitet, bolji mineralni sastav i veću energiju.

Takođe, kod pojedinih autoimunih bolesti, kao što je Hašimoto, bi bilo poželjno smanjiti glutenske namirnice, jer kao posledica polupropustljivosti crevnog zida, gluten kao strano telo odlazi u krvotok, gde ceo imunološki sistem kreće u odbranu i napad na čestice glutena, ali nažalost, i na samu štitnu žlezdu, pa dolazi do tzv. samouništenja sopstvenog tkiva i slabljenja funkcije štitne žlezde.

Koliko organizmu treba da se očisti od glutena?

Foto: Freeimages/ Adriano Alves

Dovoljno je određen period od par dana biti na bezglutenskoj ishrani, kako bi problemi koje je gluten prouzrokovao nestali (dijareja, mučnina, bolovi u stomaku). Ponovnim unosom namirnica sa glutenom, simptomi će se odmah javiti.

Plan ishrane kod pacijenata sa alergijom mora biti dobro organizovan, kako bi se zadovoljile sve energetske i nutritivne norme u cilju održavanja idealne telesne mase i dobrog zdravstvenog statusa.

Kako uvesti gluten bebi?

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, bebama je do šestog meseca dovoljno samo majčino mleko koje ne sadrži gluten, jer iako ga majka konzumira, ono ne dospeva do njenog mleka.

Uvođenjem bezmlečne ishrane nije neophodno bebama isključiti gluten iz žitarica, sem ako već ne postoji sumnja na celijakiju, koja ne može da se dijagnostifikuje pre 9-18. meseca, i često se postavljanje dijagnoze alergije na gluten meša sa ostalim digestivnim problemima.

Savetujem da prilikom uvođenja žitarica prvo krenete sa pirinčem i palentom, a da zatim polagano krenete sa uvođenjem jedne po jedne glutenske namirnice, i to ne pre šestog ili sedmog meseca.

Original Article