Odlični rezultati STADA grupe u prvoj polovini 2023. ukazuju na rekordan godišnji profit

Info

STADA Grupa nastavila je da beleži dvocifrenu prodaju i rast profita i tokom prve polovine 2023. Najbolji polugodišnji rezultati ikada ostvareni su odličnim performansama u tri STADINA strateška poslovna segmenta: zdravstveni proizvodi široke potrošnje, generički proizvodi i specijaliteti. Svi regioni su doprineli razvoju prodaje i profita.

Peter Goldschmidt - Generalni direktor STADA/Foto: STADA

Peter Goldschmidt – Generalni direktor STADA/Foto: STADA

.

Prodaja Grupe je porasla za 16% na 2,1 milijardu evra, dok je zarada (EBITDA) poboljšana za 30% na 509 miliona evra u prvih šest meseci 2023, a kompanija je skoro udvostručila profit u poslednjih pet godina.

Svrha, vrednosti i strategija STADA grupe su osnova za naš kontinuirani dvocifreni rast prodaje i zarade. Na dobrom smo putu da ove godine premašimo prodaju od preko 4 milijarde evra i 1 milijardu evra EBITDA-e“, rekao je generalni direktor STADA grupe Peter Goldschmidt i dodao: „Naša jedinstvena kultura i angažovanje zaposlenih podstiču naše rezultate. Sa dobrim rezultatima u prvoj polovini godine i snažnim pajplajnom nastavljamo uspešan put rasta. Štaviše, naš rejting u održivom poslovanju potvrđuje da smo među prvih 15% farmaceutskih kompanija prema nezavisnim procenama“.

Doprinos rastu STADA grupe u prvih šest meseci 2023. godine ostvario je i Hemofarm, koji je jedan od ključnih proizvodnih centara, sa pogonima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Hemofarm grupa je nastavila je da ostvaruje odlične rezultate na tržištu zapadnog Balkana. Kao regionalni farmaceutski lider nastavili smo rast u segmentu generičkih, CHC i OTC proizvoda, a porast prodaje od 12.8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, potvrđuje našu jasnu strategiju da budemo partner od poverenja našim korisnicima“, istakao je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarm grupe i dodao da je posebno ponosan što je Hemofarm ostvario rast u svim segmentima: „Na tržište smo plasirali brojne nove lekove i OTC/CHC proizvode, kao što je Femmabiotic. Hemofarm je pouzdan partner lekarima i pacijentima i osluškuje njihove navike i potrebe. Nastavićemo da pružamo najaktuelnije farmaceutske proizvode po pristupačnim cenama.“

Novoj fabrici u Vijetnamu nadležne EU institucije potvrdile su da je u skladu sa strogim evropskim standardima dobre proizvođačke prakse (GMP), što će omogućiti izvoz u Evropu i kontinuiranu pouzdanost snabdevanja.

STADA nastavlja da unapređuje svoj doprinos održivoj isporuci lekova. Nezavisna agencija Sustainalytics izdala je poboljšanje u smanjenju STADINOG rejtinga rizika sa 26.7 u prvoj polovini 2022. na 21.6 u prvih šest meseci ove godine. Predstojeće objavljivanje drugog Globalnog izveštaja o održivom poslovanju STADA grupe detaljno će izložiti naše brojne ESG inicijative širom sveta.

Read More