Održana 14. „Pasuljijada“ u čast čuvenog „gradištanca“

Foto:M.V

Za takmičenje se prijavilo 120 ekipa, koje su sa sobom donele kotliće, pasulj i začine, dok su domaćini obezbedili drva za vatru.

Kuvanje je trajalo tri sata, posle čega je žiri degustirao gurmanske uzorke i doneo odluku. Najbolji pasulj na ovogodišnjoj „Pasuljijadi“, skuvao je Svetomir Petrović iz Velikog Gradišta. Drugo mesto zauzeo je Goran Đokić iz Vinaca, a treće Radovanče Živković iz Tribroda. Za najveseliju ekipu proglašena je ekipa iz Kalinovčića, najuređeniji štand imalo je Udruženje penzionera iz Velikog Gradišta, a najoriginalniji naziv ekipa Aleksandra Živkovića, takođe iz Velikog Gradišta: „Gradištanac volim, sa rebarca suva, kad ga Trajko skuva, perfekt žiri čuva“.

Osim članova žirija, gostili su se i posetioci, jer su kuvari kasarne iz Požarevca, kao i svake godine, spremili čuveni vojnički pasulj sa junećim mesom, rebrima i slaninom. Proglašeni su i pobednici akcije za uređenje dvorišta i terasa. Najlepšu baštu ima Kristina Rače, najlepši balkon Nadica Mijatović, a najcvetniji balkon Vlastimir Simić.

U kategoriji najlepše zajedničko dvorište pobedili su stanari zgrade „Dubavka“, a u kategoriji najuređenija javna površina stanari zgrade kod „Komercijalne banke“.

Održana je i etno izložba sa ručnim radovima i grnčarskim predmetima, a u muzičkom delu nastupili su folklorci grada domaćina i Ana Bekuta.

Original Article