Ojačajte svoj imunitet uz pomoć ove moćne biljke

pixabay.com

Divlji origano se smatra jednim od najefikasnijih antibiotika i antioksidanata, kao lek korišćen je još u staroj Grčkoj.

Kao svoj aktivni sastojak sadrži kvarc koji mu daje andioksidativna, antiseptička, antimikotička protivparazitna, antifuginalna, antibakterijska, antivirusna i mnoga druga dejstva.

Najlakši način konzumacije je u obliku čaja ili kao ulje. Najviše se koristi kod kandide i upornih bakterijskih infekcija ešerihijom. Koristi se i za jačanje imuniteta, kao i kod bolesti organa za varenje i disanje. Postoji mnogo načina za konzumaciju divljeg origana, a za vas izdvajamo dva najjednostavnija.

Čaj od divljeg origana – Jednu kašičicu usitnjenih i osušenih listova origana prelijte sa 20 ml ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Preporučena dnevna doza je tri puta i to svaki put pre obroka.

Ulje od divljeg origana koristi se 10 dana u toku meseca i to po formuli 3 x 2 kapi na dan. U supenoj kašici jestivog ulja (suncokretovo, maslinovo, kokosovo…) rastvorite tri kapi ulja origana. Pije se posle obroka. Jedna kap

Ovaj lek se ne preporučuje osobama koje su anemične ili imaju problem s koagulacijom, jer dovodi do usporene apsorpcije gvožđa i zbog toga tokom terapije uljem origana vodite računa da unosite više gvožđa nego inače.

Ulje se može koristiti i kao inhalacija. U pola litre proključale vode dodati jednu kap ulja origana i pažljivo udisati, zatvorenih očiju. Naučnici su dokazali da je ulje divljeg origana 337 puta jači antioksidans od zelenog čaja, 130 puta od limuna, 30 puta od belog luka.