On nema PMS, on ima SIM (ali jednako pati)

Foto: Profimedia

Ako vaš partner nije oduvek bio džangrizav, nervozan, depresivan i seksualno nezainteresovan, nego je takav postao u poslednjih nekoliko meseci, velika je verovatnoća da ga je zahvatio takozvani sindrom iritabilnog muškarca (SIM).

S obzirom na to da je takvo stanje karakteristično za žene tokom PMS-a, ovu pojavu mnogi nazivaju muškim predmenstrualnim sindromom.   Šta im se, zapravo, događa? Vrlo jednostavno – pate od manjka polnog hormona testosterona. Taj hormonski poremećaj može se javiti u bilo kojoj dobi. Okidač za SIM su gojaznost, loša ishrana, stres, postoperativno stanje ili hormonski poremećaj. Rečju, može se dogoditi svakome.

Za šta je bitan testosteron? 

Iako je polni hormon, testosteron ima mnoge druge funkcije bitne za održavanje zdravlja muškarca: odgovoran je za promenu glasa, pomaže u formiranju mišica, održavanju duševne ravnoteže, otpornosti na stres, sposobnosti pamćenja, orijentacije u prostoru i koordinacije. Takođe, bitan je za izgradnju cvrstih kostiju i za maljavost. Geni određuju nivo testosterona svake osobe, ali referentne vrednosti, naravno, postoje.

Muškarci s više testosterona agresivniji su, eksplozivniji, skloniji rizičnim situacijama, pustolovinama i u proseku su privlačniji. Takvi muškarci u pubertetu su „više nevaljali” od proseka, ali ako su ispravno usmereni i odgajani, u odrasloj dobi imaju bolje predispozicije za bavljenje sportom i uspešnu karijeru u opasnijim, eksponiranijim i odgovornijim sektorima – u politici, sportu, estradi, medicini, pravu, poslovima s direktnim prilivom i odlukama o novcu. Testosteron određuje i muškarčev libido. Uglavnom, muškarac s više testosterona je samouvereniji, polno moćniji, raspoloženiji i manje je podložan stresu i bolestima. 

Normalno je da nivo testosterona varira tokom dana. Ujutro je on najviši, pa su muškarci posebno zainteresovani za seksualne aktivnosti. Iako zaposleni parovi najčešće upražnjavaju seks u večernjim satima, u to vreme nivo testosterona je prepolovljen. Normalno je da muškarac u braku ima manji nivo testosterona od onog koji se razveo i u fazi je traženja nove partnerke. Zanimljivo je da čak i navijanje na sportskim utakmicama utiče na hormon – kad njihov tim pobeđuje, testosteron raste. Nivo hormona zavisi i od meseca – recimo, u aprilu je najniži, u novembru najviši. 

Ako je nivo testosterona stalno nizak, u bilo koje doba dana i godine, tada muškarac ne može normalno da funkcioniše, psihički i fizički oseća se loše. S obzirom na to da se procenjuje kako će do 2025. oko 6,5 miliona Amerikanaca patiti od ovog sindroma, stručnjaci sve češće proučavaju SIM.

Na sledećoj strani, pročitajte kako na nivo testosterona kod muškaraca utiče razvod.