OPASNO ZA ZDRAVLJE: ČETIRI ZNAKA DA KONZUMIRATE PREVIŠE SOLI

OPASNO ZA ZDRAVLJE: ČETIRI ZNAKA DA KONZUMIRATE PREVIŠE SOLI

Posted by: Aura Redakcija

in KONVENCIONALNA MEDICINA, SIGNALI TIJELA

soPrema brojnim istraživanjima dnevno pojedemo čak tri puta više soli od dozvoljene količine, a to može uzrokovati zdravstvene probleme

1. Imate problema s bubrezima.

Natrij utječe i na funkciju bubrega, a previše soli i natrija uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca. Stručnjaci kažu da bi osobe koje imaju problema s bubrezima unos soli trebale ograničiti na maksimalno jednu malu žličicu dnevno, a ovisno o težini zdravstvenih problema količina bi trebala biti još manja.

2. Odjednom se osjećate napuhnuto i natečeno.

Samo jedan dan pretjerivanja s unosom soli može uzrokovati edeme kod osoba koje imaju usporen organizam ili zdravstvene probleme. Edem je oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tekućine, a njega može uzrokovati preveliki unos natrija koji se nalazi u soli.

3. Često vas ulovi žeđ.

Hrana s visokim udjelom natrija (čips, umaci, pizze i slično) utjecat će na balans u vašem organizmu i učiniti vas žednima. Kada jedete ovakve namirnice pokušajte popiti što više vode kako biste organizmu dali ono za čime žudi u tom trenutku – tekućinu. Ako je osjećaj žeđi neutaživ, onda potražite savjet liječnika jer je to jedan od tihih simptoma dijabetesa.

4. Imate visok tlak.

Preveliki unos soli loše utječe na zdravlje našeg srca i krvnih žila, a jedna od posljedica je i povišeni krvni tlak. Prema mnogim istraživanjima, Hrvati jedu i do tri puta više soli dnevno od preporučene količine.

SAVJET: Stručnjaci kažu da dnevno ne bismo smjeli jesti više od 5 grama soli (količina koja stane u jednu čajnu žlicu), a unos natrija ne bi smio iznositi više od 2 grama. Kada solite jelo, radite to prstima, a ne soljenkom jer tako lakše kontrolirate količinu koju ćete dodati u hranu.

Broj pregleda:
1.112

Komentari

komentara

2020-02-12
Aura RedakcijaOriginal Article