Opasnost zanemarivanja hronicnog artritisa

Brzo otkrivanje i lecenje bolesti od koje boluje oko 2,5 miliona ljudi u Evropi, od toga 75 posto žena, veoma je važno jer ona može skratiti ocekivani životni vek cak i za deset godina.

Nažalost, Evropljani nisu svesni opasnosti od reumatoidnog artritisa, ignorisu simptome i odgadaju lekarski pregled, pokazalo je istrazivanje.

Vecina oštecenja zglobova, koja dovode do ozbiljnog gubitka njihove funkcije, nastaje u roku od dve godine nakon pojave bolesti. Ako osjecate bol u zglobovima, ako su oni ukoceni, osobito u jutarnjim satima, i ako je rec o malim zglobovima na rukama i nogama koji su, uz to, i oteceni, svakako posjetite lekara, savetuje dr. Ferdinand Breedveld, strucnjak za reumatoidni artritis sa sveucilišta u Leidenu, u Nizozemskoj.

Pedeset posto od 2800 osoba iz pet država koje su ispunile upitnik agencije za istraživanje javnog mišljenja ne zna da reumatoidni artritis uzrokuje nesposobnost za rad, a 55 posto ispitanika ne zna da ta bolest može skratiti i životni vek.

Mnogi ne razlikuju reumatoidni artritis, bolest kod koje telo napada vlastito tkivo, od osteoartritisa, cešce bolesti koja nije toliko ozbiljna, a uzrokovana je trošenjem zglobova uzrokovanim starenjem.

Samo 40 posto osoba koje su ispitane u ovome istraživanju povezivalo je bol, ukocene i otecene te deformirane zglobove sa simptomima reumatoidnog artritisa, a polovina ispitanih izjavila je da ne bi otišla lekaru cak ni kad bi ti simptomi bili prisutni celi mjesec.

Rano otkrivanje i pocetak lecenja posebno je važan za žene, jer se kod njih bolest brže razvija, a one su i izložene vecoj opasnosti od pojave sekundarnih bolesti poput bolesti srca i krvnih sudova, smatra prof. Breedveld.

Uzrok reumatoidnog artritisa nije poznat, a naucnici pretpostavljaju da je povezan s genetskim nasledjem.