Opasnosti koje može da nosi pirsing

Iako se nekada smatrao devijantnim ponašanjem danas je pirsing skoro potpuno prihvaćen. Predstavlja način samoizražavanja, način da se pokaže pripadnost nekoj grupi ili , suprotno tome, način izdvojanja iz mase.

Pirsing ipak može da nosi sa sobom neke zdravstvene rizike koji manje ili više mogu da naruše zdravlje. Učestale su lokalne infekcije na mestu tretmana, osoba može da razvije alergijsku reakciju na materijal od koga je nakit napravljen ali mnogo je opasnije što se pirsingom mogu preneti infektivne bolesti – hepatitis B i C i sida.

Da bi se izbegle moguće infekcije , pirsing treba raditi na sigurnim, proverenim i savršeno čistim mestima, a instrumenti kojima se to radi moraju biti sterilni. Dobrom sterilizacijom i pirsing tehnikom kao i poštovanjem instrukcija o nezi mesta na kome se nalazi nakit se mogu sprečiti mnoge infekcije. Nakit koji se koristi za ukrašavanje tela pravi se od titana, zlata i medicinskog čelika, ne treba kupovati ne proveren nakit.

Posle stavljanja nakita normalno je da se pojavi manji otok i blagi osećaj bola oko mesta gde je stavljen. Ukoliko se otok povećava tokom narednih 6 do 12 sati uglavnom ne predstavlja veći problem i može se izlečiti kućnom negom – mesto treba namazati antibiotskom masti.

Pirsing sa velikim iglama može oštetiti veće krvne sudove, neve i druga tkiva. Naglo oticanje odmah posle pirsinga može da ukazuje na krvarenje ili povredu kojom su oštećeni dublji slojevi tkiva. Ovakvo stanje zahteva intervenciju lekara. Ako dođe do lokalne infekcije, odmah izvaditi minđušicu i pod nadzorom lekara uzimati antibiotike.

Pirsing na jeziku je najopasniji, jer su usta ambijent pogodan za razvoj bakterija. Američka asocijacija stomatologa je upozorila da nakit na jeziku može da prouzrokuje stvaranje ožiljačnog tkiva na jeziku, (zabeleženi su premda retki, slučajevi cepanja jezika), smanjena pokretljivost jezika, infekcije sluzokože usta i desni, lomljenje zuba.