Operacije na srcu bez otvaranja grudnog koša

Foto: Shutterstock

Osmi beogradski samit interventnih kardiologa (BASICS+) nastavlja se danas u hotelu M “Best Western” u Beogradu, a u angiosalama u Kliničkom centru Srbije, KC Niš i KBC “Bežanijska kosa” tokom dana biće obavljeno 14 najkomplikovanijihi koronarnih intervencija.

Skup će trajati do 26. aprila, a na njemu učestvuje oko 500 interventnih kardiologa, od tog broja 120 dolazi iz inostranstva, među kojima su najbolji stručnjaci za ovu oblast iz Kine, Japana, Rusije, Italije, piše Tanjug 24. aprila 2014.godine.

Tokom BASICS-a u šest centara biće zbrinuto 35 najkomplikovanijih pacijenata, kojima kardiohirurzi klasičnim operacijama nisu mogli da pomognu, zbog brojnih pridruženih bolesti.

Intervencije će se raditi u Kliničkom centru Srbije, Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, KC Niš, Zdravstvenom centru Valjevo, KBC Bežanijska kosa i Zvezdara.

Osim standardnih koronarnih intervencija – otpušavanja hronično začepljenih arterija i zatvaranja otvora na srcu, na BASICS-u će se prvi put ove godine izvoditi i dve nove intervencije – ugradnja veštačkih zalistaka (TAVI) kroz krvni sud i zatvaranje aurikule, kesastog produžetka leve pretkomore (LAAC), bez otvaranja grudnog koša.

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje biće urađene tri ablacije- uklanjanje apsolutnih aritmija koje nastaju u levoj pretkomori srca hlađenjem na minus 45 stepeni.