OPREZNO S JUHOM! Namirnice koje često podgrijavamo djeci mogu biti jako opasne!

foto:pexels

HRANA POSTAJE OTROV

+
AAA

OPREZNO S JUHOM! Namirnice koje često podgrijavamo djeci mogu biti jako opasne!

Autor: Tea Šojat

Najzdravije je jesti svježe pripremljene obroke. Ipak, kuhanje obroka za sljedeći dan ili čak nekoliko idućih dana je realnost, a njihovo podgrijavanje način života. No, bez obzira na praktičnost postoje neke namirnice koje je najbolje jesti isključivo svježe pripremljene jer podgrijavanjem mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Posebno je važno istaknuti kako su djeca najviše osjetljiva na negativne promjene u hrani do kojih dolazi podgrijavanjem.

Mrkva i špinat

Povrće poput mrkve i osobito špinata sadrže nitrate koji sami po sebi nisu štetni , no ponovnim zagrijavanjem se nizom reakcija mijenjaju u konačni produkt: nitrozamine koji djeluju karcinogeno. Slično vrijedi i za celer, repu i ciklu zbog čega je preporučljivo jela s ovim sastojcima pripremati isključivo svježe u količini dovoljnoj za jedan obrok.

Mališani su osobito osjetljivi na ove negativne promjene u namirnici zbog čega im nije preporučljivo podgrijavati juhu ili varivo sa primjerice mrkvom. Kad podgrijavate juhu ili varivo, izvadite povrće i zagrijte samo tekućinu.

Gljive

Gljive su iznimno osjetljiva namirnica. Proteini sadržani u njima se lako uništavaju, osobito pod utjecajem enzima i mikroorganizama. Ukoliko se gljive dobro ne očiste te nakon termičke obrade vrlo brzo ne stave u hladnjak, mogu se pokvariti, zbog čega nije preporučljivo njihovo podgrijavanje. Ipak, ako si pri pripremi jela koristila svježe gljive koje si dobro očistila te nakon pripreme pospremila ih u hladnjak na ne više od 24 sata, možeš ga podgrijati na temperaturi od oko 70°C.

Riža

Prema Food Standard Agency trebamo izbjegavati. podrgijavanje riže. Problem ne leži toliko u samom zagrijavanju već u čuvanju riže prije podgrijavanja. Sirova riža, naime, može sadržavati spore bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Kada se riža skuha određeni broj spora može opstati, pretvoriti se u bakterije i, ukoliko rižu ostavimo na sobnoj temperaturi, razmnožiti do te mjere da proizvode otrove koje uzrokuju povraćanje i proljev. Podgrijavanje riže ne uklanja te štetne otrove.

Ukoliko ste namjeravali pripremiti rižu unaprijed ohladite je unutar jednog sata od završetka pripreme i čuvajte u hladnjaku najviše jedan dan prije podgrijavanja.

Piletina

Zbog visokog sadržaja proteina piletinu nije preporučljivo ponovno grijati. Podgrijavanje nakon 2-3 dana će uzrokovati promjenu strukture proteina što može imati za posljedicu probavne tegobe. Isto vrijedi i za drugo meso, ribu i jela s jajima.

Dodatno, jela koja sadrže mlijeko i mliječne proizvode je najbolje jesti svježe pripremljene.

Autor:Tea Šojat

ZADNJE VIJESTI


HRANA POSTAJE OTROV

OPREZNO S JUHOM! Namirnice koje često podgrijavamo djeci mogu biti jako opasne!


ČUDO PRIRODE

DREVNI TIBETANSKI LIJEK: Čudotvorna tinktura od tri sastojka za pomlađivanje i čišćenje organizma


IDEALAN NAPITAK

Zapišite i dobro čuvajte ovaj stari indijski recept! Paprena voda topi kilograme!


SAVJET TRENERICE

Blagdani su prošli, a teretane su zatvorene! Evo kako možete smršavjeti hodanjem

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article