Orah – solarna fabrika

Orah - solarna fabrika 1Foto: sr.wikipedia.org

Orah (lat. Juglans regia) može se naći na prostoru od Balkanskog poluostrva do Himalaja i jugozapadne Kine, a uzgaja se širom Evrope. Orah je veliko, listopadno drvo koje dostiže visinu od 25-35 metara, obično sa kratkim deblom i širokom krošnjom. Vrsta je koja zahtijeva svetlost i kojoj je potrebno puno Sunca da bi se dobro razvila.

Za ljudsku ishranu se koristi jezgro ploda oraha, koje je po mnogim karakteristikama veoma zdrava i super hrana, ali se u narodnoj medicini koriste i nezreli mali plodovi u medu i lišće oraha kao čaj.

Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen list (Juglandis folium)

Hemijski sastav: List oraha sadrži do 10 odsto tanina, naftohinonske derivate (juglon, hidrojuglon i njihovi glikozidi), flavonoide, vitamin C (do jedan odsto), etarsko ulje.

Upotreba: U kupkama kod upalnih promena na koži, kod akni, ekcema, kod proliva, kod gljivičnih infekcija, kod preteranog znojenja a u narodnoj medicini se koristi u mešavinama kod smetnji u varenju, kao antiseptik i sredstvo protiv glista.

Način pripreme i upotrebe čaja: Unutrašnja upotreba – supenu kašiku lista oraha preliti sa 200ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, a zatim čaj procediti. Piti 1-3 puta dnevno po šolju čaja.

Spoljašnja upotreba: dve supene kašike lista oraha preliti sa 200 ml vode, zagrejati do ključanja, ostaviti da odstoji pola sata, zatim procediti i koristiti za ispiranja ili obloge.

Izvor: Institut Josif Pančić

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)