Originalna hrono ishrana: Osnovne smernice

 

Kuva i piše:

Ana Ćubela

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


 

 

Davno sam obećala ovaj tekst, ali nisam imala vremena da ga sastavim. Ali ni sad nije kasno. Od kako se kod nas pojavila knjiga dr Alana Delaboa, tvorca hrono ishrane, ne jenjava interesovanje za njegove savete i pravila.

Ali pre nego što pređem na osnovna pravila, moram da naglasim da se njegova knjiga “Hrono ishrana na francuski način” (naslov je u originalu drugačiji) ne bavi dijetama i brzim mršavljenjem, već ishranom kao načinom života. Dr Delabo je napisao mnogo knjiga i njegova ishrana ima jako mnogo faza, a ova knjiga se bavi onom najopuštenijom fazom. To ne znači da čovek ne može da mrša ili još bolje smanji santimetre tamo gde treba, samo to neće ići brzinom svetlosti kako bi mnogi želeli.

I ovaj tekst ne pišem na osnovu mog slobodnog shvatanja knjige, već sam neke nedoumice proverila sa njegovim saradnicima pre nego što sam sela za kompjuter.

Osnovni postulati hrono ishrane

  1. Doručak treba da bude najjači i da sadrži pre svega masti, pa proteine i ugljene hidrate. To ne znači da doručak treba da bude ogroman, već kvalitetno sastavljen.
  2. Ručak treba da bude dobra dopuna doručku i da se sastoji od kvalitetnog proteina i povrća (u zavisnosti od faze ili preporuke to može biti skrobno ili neskrobno) i povrće ne treba da preovlađuje
  3. Užina se jede samo popodne i treba da se sastoji pre svega od voća i orašastih plodova, može i crna čokolada
  4. Večera treba da bude lagana, da se jedu laki proteini i isključivo neskrobno povrće.
  5. Satnica je bitna i razmak između obroka je od 4 do 6 sati, idealno 5 sati. Samo razmak između užine i večere može da bude kraći.
  6. Hrana treba da bude što izvornija i što manje prerađena
  7. Mleko se ne pije i soja se ne jede
  8. Trans masti i biljne zamene poput margarina i biljnih pavlaka i sireva su zabranjene
  9. Nema grickanja između obroka

Kako objašnjava, moderan čovek će ujutru jesti masno, u podne kompaktno, posle podne slatko, lagano uveče. Hronobiologija se temelji, kako piše dr Delabo, na enzimskim i hormonskim sekrecijama ljudskog organizma.

Pravila za hrono doručak

Doručak je najbolje uzeti u prvom satu po ustajanju, najkasnije dva sata od buđenja. Treba da bude zasnovan na kvalitetnim životinjskim mastima, a dr Delabo smatra da je najkvalitetniji izbor masti tvrd, stariji, punomasni sir. Pored sira, za doručak se jede hleb i maslac (ili maslinovo ulje). Sir može biti dopunjen jajima ili suhomesnatim proizvodima (najbolje domaćim ili pažljivo biranim kupovnim). Takođe, sir može da se zamenima jajima ili suhomesnatim proizvodima. Dozvoljene su takođe i različite druge stvari, kao što su razne pite, ali ću detaljnije o doručku u sledećem tekstu da ovaj ne bi bio predugačak i komplikovan za čitanje.

Sir, jaja, suhomesnato, puter ili maslac mogu da se povećavaju u odnosu na apetit, ali hleb ne bi trebalo. On u svojoj knjizi daje preporuke za količine. U zavisnosti od visine, kretanja i zdravstvenog stanja ili starosti kreću se od 25 do 100 grama.

Pravila za hrono ručak

Ručak treba da se sastoji od kvalitetnog proteina i povrća. Dr Delabo daje prednost mesu, ali za ručak može da se jede i masnija riba ili jaja. Jaja nikad ne treba jesti u istom danu i za doručak i za ručak. I jaja u podnevnim časovima nisu dozvoljena ljudima sa visokim holesterolom. Uz protein bi za ručak pre svega trebalo jesti skrobno povrće, ali to ne mora uvek. Dozvoljeno je i neskrobno, jedino je preporuka da se skrobno i neskrobno ne mešaju zajedno i da ne čine veći deo tanjira. U njegovoj knjizi takođe mogu da se nađu preporuke za količine skroba i to je nešto što ne sme da se povećava.

Prosečna osoba koja sedi (miruje) dok radi, nije u pokretu po ceo dan i ne bavi se nekim fizičkim poslom, uz protein može da pojede od 1 pune supene kašike do 5 supenih kašika u zavisnosti od visine. Jedna kašika sleduje onima koji imaju do 150 cm visine, a pet kašika onima koji imaju 190 cm pa naviše.

Detaljnije o ovome ću u tekstu posvećenom ručku.

Ostale namirnice u tanjiru mogu da se povećaju u zavisnosti od apetita.

On za meso, ribu i jaja daje minimalne i maksimalne preporuke, tako da svako može da nađe svoju meru.