Osetljiva koža i kako da je dovedemo u red?

Osetljiva koža i kako da je dovedemo u red?

Osetljiva koža i kako da je dovedemo u red?

Autor: Zorana Grujin

Osetljiva koža može da bude jako nezgodna i zahtevna za negu. Upoznajte je bolje i saznajte šta je čini takvom. Uz ove savete, nega osetljive kože biće lakša.

Osetljivost kože nije bolest, samo zahteva negu koja nije standardna. Ovakva koža uvek će tražiti da se malo više potrudite, da joj nađete bolji preparat, da je dodatno zaštite od spoljnih uticaja. Ako negde grešite, odmah ćete to primetiti, vaša koža će vas na vreme upozoriti, te je važno da naučite šta joj prija, a šta ne.

Osetljiva koža je reaktivna koža.

Ovakva koža može se pojaviti bilo gde na telu, a najizraženija je na licu. Izgleda da nam tu najviše smeta, pa tragamo za brzim rešenjima koje će je opet učiniti mekom, zdravom i blistavom.

Za početak ćemo da definišemo šta je osetljiva koža i koja je najbolja nega za nju, daćemo vam i proverene recepte uz koje ćete nahraniti kožu i povratiti joj izgubljeni sjaj.

Osetljiva koža lica

Lice je još osetljivije kada je napolju loše vreme. Vetar, hladnoća i sneg itekako će vas podsetiti koliko vam je lice osetljivo. Niske temperature i suv vazduh u prostorijama umeju da isuše kožu. Znate i sami, ako vam je koža ovakva, da morate tokom hadnih dana imati drugačiju negu nego tokom leta.

Lice postaje crveno, grubo je na dodir, tekstura nije jednaka. Iako mislimo da to možemo sakriti šminkom, nećemo uspeti, jer njoj treba više nege, a ne maska.

Kada je u pitanju osetljiva koža lica, moram da napomenem da je najbitnija hidratacija kože. Osetljiva koža lica sklona je pojavi fleka, ali je podložna i drugim nepravilnostima.

Osetljivu kožu mogu imati i muškarci i žene i po procenama, čak 50% ljudi je osetilo neke od simptoma osetljive kože u nekom trenutku.

Najčešći simptomi osetljive kože su svrab, crvenilo, suvoća i neprijatna zategnutost.

Osetljiva koža lica nastaje kada se izgubi vlaga, poremeti ravnoteža lipida i enzima u površinskom sloju kože i ošteti kožna barijera. Ona tada postaje propustljivija za spoljašnje uticaje koji itekako ostavljaju svoj trag. Takođe, ovakva koža je i ona koja je znatno tanja od normalne kože. Situacija je ista – njena barijera je slabija, a spoljašnji uticaji su nemilosrdni.

Osetljiva koža može da se javi i:

  • kada doživljamo stres ili kada burno reagujemo,
  • zbog korišćenja pogrešnih preparata za lice,
  • zbog hladnoće, vetra,
  • previše sunčanja ili šminke.
  • Alergija na određene lekove takođe može da se odrazi na licu.

Osetljiva koža na dodir

Koža je naš najveći zaštitni organ. Ona može biti osetljiva na dodir iz raznih razloga.

Naš organizam bori se sa stresom svakoga dana, proživljava ga čak i kada ga mi gurnemo pod tepih.

Osetljiva koža se može javiti bilo kada u životu, a može isto tako i nestati. Ne postoji univerzalni lek za osetljivu kožu koji će rešiti ovaj problem preko noći. Bitno je prepoznati u kome je trenutku koža postala osetljiva na dodir, da li se nešto posebno desilo, da li ste doživeli neki veći stres ili vam je oslabio imuni sistem.

Važno je da sa pravilnom negom krenete čim osetite da se nešto menja na vašoj koži, jer ako zanemarite problem, može doći do hrapavosti, bola i ispucalosti.

Kada vam je koža osetljiva na dodir, izbegavajte da se tuširate previše vrućom vodom, nemojte je tretirati jakim preparatima i pokušajte da ublažite stanje prirodnim metodama.

Nega osetljive kože lica

Sigurne se pitate kako da negujete osetljivu kožu lica i šta je to pravilno?

nega osetljive kože

Svakodnevna rutina treba da bude pravilna, kako biste mogli da utičete na simptome osetljivog lica.

1. korak čišćenje lica

Za početak, čišćenje lica je obavezan korak koji ne smete preskakati ni kada ste jako umorni. Podrazumevano je svakodnevno i temeljno skidanje šminke, a pošto je vaše lice osetljivo, onda bi bilo dobro da skidate šminku čim stignete kući.

Za negu osetljive kože možete da koristite maske za čišćenje lica jednom nedeljno, a za svaki dan treba da nađete preparate koji vam odgovaraju i koji neće iritirati lice. Na tržištu se mogu naći dobre micelarne vode za osteljivu kožu.

Čišćenje je glavni korak u nezi, jer je on podloga za dobru hidratantnu kremu koja ima moć da nahrani i hidratizuje vašu kožu. Ako skinete šminku popodne, očistite je i pred spavanje.Dok vi spavate, vaša koža se regeneriše i potrebno joj je da diše i da nema na sebi nečistoće.

Po pravilu, lice se čisti ujutru i uveče, bez obzira da li imate šminku ili ne.

Sapun za osetljivu kožu

Za osetljivu kožu preporučuje se upotreba biljnih sapuna, koji su pogodni za njenu osetljivost i koji ne štete koži. Možete da izaberete i sapune koji u sebi sadrže kokosovo ulje, samo gledajte da budu bez sulfata, na to obratite pažnju.

Kao izuzetan se pokazao i koziji sapun sa lice.

Na tržištu možete da nađete i mnoge losione koji su pogodni za osetljivu kožu. Oni mogu da smanje iritacije i da ublaže crvenilo. Pre nanošenja bilo kakvog preparata, operite lice mlakom vodom.

Izbegavajte parfemisane preparate, koji u sebi sadrže hemijske sastojke. Osetljiva koža ne trpi mnogo hemije.

Kada je lice očišćeno, spremno je za hidratantnu kremu.

2. korak: krema za osetljivo lice

Kada koža postane osetljiva, treba joj dobra krema uglavnom se preporučuju one sa ceramidima.

Osetljivost se javlja kada je ugrožena i oštećena zaštitna barijera na licu. Ona tada postaje podložna bakterijama i alergenima. Crvenilo, svrab i peckanje mogu prerasti u otok i perutanje kože, što nikako ne želite.

Hidratantna krema može da popravi stanje na licu i da osetljivu kožu dovede u red.

Kako da izaberemo pravu kremu, kada ih ima toliko puno?

Vama je potrebna krema koja će sprečiti zatezanje kože i njeno pucanje, ona koja će vratiti vitalnost i sprečiti boranje i starenje.

Krema mora da bude napravljena od prirodnih sastojaka.

Aleksandra nam je ispričala kako je ona dugo imala osetljivo lice. Njena koža pokazivala je prve znake starenja i bore i pre nego što je to očekivala, jer joj je koža bila suva i neelastična. Ispričala nam je kako je povratila lepotu svom licu i kako je osetljivu kožu dovela u normalu. Ono sad izgleda mlađe, lepše i konačno se vratio njegovog sjaj. O čemu se radi saznaćete kada kliknete na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Krema za osetljivo lice bira se po tipu kože. Kada odredite svoj tip kože, onda ćete pronaći idealnu kremu. Nije isto ako vam je lice masno, a osetljivo ili suvo, a osetljivo. Treba izabrati onu koju će otkloniti crvenilo sa lica, koja će sprečiti svrab i peckanje.

Osetljivu kožu lako iziritiraju spoljašnji faktori i učine da ona bude još osetljivija. Krema za hidrataciju treba da bude nežna, a efikasna id a uravnoteži pH vrednost kože.

Birajte kreme koje u sebi sadrže pantenol, glicerin, ili biljne sastojke koji mogu da smire crvenilo i preosetljivost, kao što su aloe vera, kamilica, neven

3. korak: šminkanje osetljivog lica

Šminka nije nega, ali je većina žena svaki dan koristi pa moramo da pričamo i o tome.

A kako da se šminkamo kada nam je lice osetljivo?

Puderi za osetljivu kožu kao osnova

Teško je izabati puder kada je koža osetljiva. Osim što ulepšava naše lice, puder štiti kožu od raznih uticaja i pokriva sitne nedostake na koži. Kako biste uspeli da istaknete lepotu vašeg lica, a da ga pritom ne oštećujete, važno je da izaberete puder koji vam odgovara, a priznajte, to nije tako lako kada imate osetljivo lice.

Možete pronaći pudere koji je štite, vlaže i hrane. Ako vam je koža suva, birajte tečne pudere, a ako vam je koža masna, onda možete da koristite pudere u prahu.

Kada birate puder za osetljivu kožu, pratite oznake na pakovanju. “Hydrating”, “nourishing”, “moisturizing” ukazuju na to da ste pronašli dobar puder koji hrani kožu i hidrira je, te je idealan za osetljivo lice.

Ako je vaša koža suva i osetljiva, onda bi trebalo da izbegavate pudere u prahu, jer oni još više isušuju lice. Kada je ovakva koža u pitanju, onda je pravi izbor puder u tečnom stanju koji će licu vratiti prirodni sjaj, neće ga matirati i stvrdnuti osetljive delove.

Ako pronađete u puderu vitamin E, odlično! On je zadužen za savršeno lice bez ikakvih nedostataka. Takođe, ši buter ili esencijalna ulja dobrodošli su u puderu. Besprekoran ten tokom čitavog dana moguć je iako vam je lice osetljivo. Ipak, kad dođete kući, skinite svu šminku sa lica, jer vaša koža želi da diše.

Osetljiva masna koža lica

I masna koža lica može da bude jako osetljiva.

Masna koža izgleda grublje nego normalna, jer su pore krupnije. Višak sebuma utiče na to da nam se koža masti. Bubuljice i akne su skoro pa normalne na masnoj koži, ali šta da radimo kada je ona uz to i osetljiva?

Kada imate masnu kožu, imaćete problema sa sjajem koji ikako ne možete da otklonite, sa mitiserima, bubuljicama ali i ožiljcima, flekama. Veoma je teško za održavanje, i teško je sakriti nedostatke masne kože. Kada je i masna i osetljiva, onda se svakodnevno borimo sa problemima koje na priređuje.

Tokom zime, osetljiva, a masna koža može da bude i suva. Čudno, zar ne? Postoje slučajevi kada je ona masna tokom čitave godine, bez obzira na vreme.

Izbegavajte masne hidratantne kreme, birajte što laganije preparate koji ne opterećuju kožu. Sa druge strane, ako uopšte ne koristite kremu za osetljivu i masnu kožu, opet ste u problemu. Zato morate da nađete onu koja vam prija.

Koža se može mastiti i postati osetljiva ako nega nije adekvatna i ako se umivate više od dva puta dnevno.

I rigorozne dijete umeju da naprave problem na vašem licu. Ishrana je baš važna kada želite da regulišite masnu kožu lica. Zdrava i uravnotežena ishrana vratiće blistavost vašoj koži.

Najbitnije od svega u ovom slučaju jeste da biramo blage i prirodne preparate koji nežno neguju kožu lica. Ništa agresivno ne smemo da koristimo, kako koža ne bi došla u još gore stanje.

Ksenija je pronašla formulu za sebe. Njeno lice je bilo masno i puno akni i buknulo bi na najmanju promenu. Rešila je taj problem potpuno prirodno, a vi sami pročitajte kako u njenom iskustvu koje je na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Suva i osetljiva koža lica

Kada imate suvu i jako osetljivu kožu, maštate o tome da ona bude baršunasta i mekana. Kada je ovaj problem prisutan, treba da odmah počnete da izbegavate umivanje i tuširanje vrućom vodom, jer ona isušuje još više kožu, iako vam nekad to prija.

osetljiva koža lica

Naša koža ima prirodna ulja koja je štite i ne smemo ih isušivati vodom. Drugo pravilo jeste da kožu zaštite od sunca i od vetra. Koristite kreme sa zaštitnim faktorom, kada god izlazite napolje.

Zašto nam je koža suva?

Koža može biti suva zbog nedostatka vitamina. Nedostatak vitamina možete nadoknaditi kroz izbalansiranu ishranu, a možete i da pijete kompleks vitamina koji će brzo nadoknaditi sve ono što niste unosili na vreme. Suva i osetljiva koža na licu čini da izgledate starije, i to je primetni estetski problem za koji postoje razna rešenja. Ovakva koža može da svrbi, da pecka, da boli, da izgleda ispucalo ali i da se ljušti. Ako se suvoća lica ne tretira i ne rešava na vreme, postaje neverovatno zategnuta, kao da nikada nije bila hidrirana. Tada nastaje ozbiljan problem i tada se moramo javiti dermatologu.

Kada god birate preparate za suvu i osetljivu kožu, pročitajte deklaracije i pogledajte da li je on ispitan na osetljivoj koži i pazite da ne sadrži boje, parfeme i štetne materije.

Osetljiva mešovita koža

Mešovita koža prepoznatljiva je po T zoni, odnosno viškom masnoća na nosu, čelu i bradi. Na ostatku lica prisutan je normalan ili suv izgled kože.

Za mešovitu, a jako osetljivu kožu ne mogu se koristiti preparati ni za suvu, a ni za masnu kožu. Osobe koje imaju ovakvu kožu moraju da brinu o reakcijama kože na određene preparate, jer teže nalaze ono što im odgovara, jer ako koriste preparate za suvu ili masnu kožu, to može da ima kontra efekte i da prouzrokuje probleme poput akni.

Ali postoji rešenje. T zonu možete da tretirate posebnim preparatima za masnu osetljivu kožu, a ostatak lica ako je suv, možete koristiti kreme za hidrataciju.

Mešovita koža može biti osetljiva i na T zoni, ali i na ostatku lica, pa kada uvidite gde se javlja povećana osetljivost, te delove drugačije ćete i negovati.

Maska za osetljivu kožu

Povremeno možete svoju kožu počastiti hranljivom negom koju pruža dobra maska za lice. Kada je osetljiva koža u pitanju, to ne bi trebale da budu neke koje u sebi imaju kiseline, jer one peku. Peel off maske takođe nisu dobra ideja, jer su grube prema ionako već iziritiranoj koži lica. Najbolje su fine, kremaste maske kojekoži vraćaju vlagu. Ako pričamo o kupovnim, to neka bude neke sa hijaluronom.

Ako pričamo o domaćim maskama, prijaće vam recimo kombinacija jedne banane sa kašikom meda. Izgnječite, pomešajte, stvavite na lice pola sata. Možda se rezultat neće videti odmah posle skidanja, ali redovna upotreba bi mogla da vas prijatno iznendai.

Ako imate kombinovanu osetljivu kožu, onda saznajte šta je multimasking.

Osetljivo lice može zadavati glavobolje, jer je stalno prisutno crvenilo, peckanje, ponekad svrab, ponekad bol. Važno je da lečite ovaj problem prema tipu kože i da se potrudite da nađete odgovarajuće preparate na prirodnoj bazi koji će smiriti ovaj problem i dovesti osetljivu kožu u red.

Izvori:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1046199X98900203?via%3Dihub

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1468-2494.2012.00754.x

https://doi.org/10.1586/17469872.2013.856688

POVEZANI ČLANCI

Probajte! Ovo su najbolje trake za mitisere!

Top lista najboljih termalnih voda i njihovo dejstvo

7 najboljih micelarnih voda koje će vas osvojiti!

Isprobali smo: kako suziti proširene pore

POTKOŽNE BUBULJICE i kako ih se PRAVILNO rešiti

Kako ukloniti crvenilo na licu

Saznajte kako do lepe kože. Postoji nekoliko načina!

arrow

Lepota

Autor: Ivana Stojanović

Bebi ulje za lice. Vredi li probati?

arrow

Lepota

Autor: Anja Radojković

Isprobajmo SKINIMALIZAM! Našem licu je POTREBAN PREDAH!

arrow

Lepota

Autor: Mica Strainovic

Posebna nega kože zimi je neophodna svima!

arrow

Lepota

Autor: Anja Radojković