Oslobodite se bola u vratu i leđima pomoću danske terapije

Foto: Shutterstock

Bodi-sds (Body Self Development’s System) ili danska terapija namenjena je pre svega onima, koji imaju telesne tegobe, bolove u vratu, leđima i kičmi, a ujedno se bavi i emocionalnom ravnotežom organizma. Ovaj sistem, koji obuhvata preventivne i terapijske metode, nastao je u Kopenhagenu krajem četrdesetih godina i prvi put se primenjuje u Srbiji, objašnjava dr Irena Motika.

Veliki deo terapije fokusira se na pravilno disanje, limfni sistem, ishranu i sistem vežbi s kojima klijenti potpomažu delovanje tretmana. Bodi-sds je poznat po tome što povezuje fizičke i psihičke probleme. U toku tretmana se lokalizuju i definišu fizičke i psihičke blokade i klijentu skreće pažnja na njihov uzrok. Terapeut daje svoje mišljenje i određena rešenja i predloge.

– Kada je moj brat probao ovu vrstu terapije u Danskoj, odmah je shvatio da je to tretman s velikim potencijalom koji brzo daje efekte. Završio je trogodišnje bodi-sds obrazovanje, postao učitelj i posle višegodišnjih priprema pre dve godine odlučili smo da otvorimo bodi-sds centar u Srbiji. U međuvremenu sam i ja završila to obrazovanje. Cilj tretmana je rad na fizičkom, emotivnom i mentalnom planu jer se veruje da misli i osećanja, dobra ili loša, imaju uticaj na rad ćelija u telu. Zato se fokusiramo na stvaranje ravnoteže između tela i psihe, u suprotnom dolazi do blokada koje se odražavaju na naše zdravlje – kaže dr Irena Motika.

U toku tretmana terapeut radi na mišićima, organima i zglobovima i otklanja blokade u različitim delovima tela čime postiže optimalan protok krvi, limfe i energije. Takođe, pomaže klijentu da pravilno i ravnomerno diše u toku tretmana. Masaža, koja se izvodi bez ulja ili kreme, sastoji se od laganog pulsiranja, pritiska i istezanja mišića i zglobova. U toku tretmana poštuju se klijentove granice i njegov integritet. Tretman se obično završava kraćim razgovorom i savetom terapeuta u vezi sa promenama u ishrani i određenim vežbama.

– Većini ljudi obično je dovoljan samo jedan tretman da bi rešili određen problem. Mnogi dolaze više puta ako njihova problematika zahteva intenzivniji rad, a dosta klijenata dolazi i preventivno iako su rešili svoj početni problem – kaže naša sagovornica.

Na sledećoj strani pročitajte više o tome kako je ovaj metod nastao i kod kakvih sve tegoba pomaže.