Otkrijte koji tip stomaka imate i kako da ga ‘dovedete u red’

(foto: Flickr)
(foto: Flickr)

Ne goje se svi na isti način, a razlog za to je jednostavan. Ne hranimo se svi isto i tretiramo vlastito telo na istovetan način. 

Stručnjaci se slažu da postoji 5 vrsta stomaka, a u nastavku će biti opisan svaki od njih, kao i kako da se rešite viška kilograma sa ovog područja ili jednostavno bola u stomaku.

1. Kandida

Ako imate ovaj tip stomaka, vaša dijeta je verovatno bogata šećerima. Takođe, možda preterujete sa antibioticima, pilulama za kontrolu trudnoće i jedete previše hladnih namirnica kao što su šejkovi, salate i mlečni proizvodi. Simptomi ovakvog želuca uključuju neočekivani višak kilograma, spor metabolizam, retku stolicu i izmorenost. Mnogi ljudi pate i od lošeg zadaha, bola u zglobovima i nadutosti. Na svu sreću, postoje brojni načini da rešite ove probleme. Prvo je potrebno ukloniti uzroke (šejkove, hladnu hranu i pilule), i umesto njih konzumirati supe, biljne čajeve i pečeno voće. U idealnom svetu osobe sa ovim tipom stomaka bi trebalo da izbegavaju i kofein i alkohol, a da više jedu beli luk (koji jača imuni sistem) i grejpfrut.

2. Razdražljiv

Simptomi ovog tipa stomaka uključuju upalne bolesti creva i sindrom iritabilnog creva, ali imaju i problema sa alergijama na hranu, posebno na gluten i mlečne proizvode. Jedino rešenje jeste eliminaciona dijeta kako bi se uklonile problematične namirnice, ali i konzumiranje supe od koštane srži i upotreba kokosovog ulja. Skuvajte supu sa piletinom, crnim lukom i belim lukom i uživajte u njenim zdravstvenim prednostima.

3. Toksičan

Ako je vaš stomak toksičan, u nevolji ste. Od problema sa upalama na koži, uključujući tu i rozaceu, bolesti bešike, simptomi za ovaj tip želuca su očigledni a najčešći uzrok je konzumiranje masne hrane. Ovo stanje se najlakše tretira ishranom bogatom vlaknima i namirnicama koje pospešuju zdravlje jetre i žučne kese. Razmišljajte o zelenom lisnatom povrću i voću i načinima na koje možete da ih iskoristite u jelima. Obavezno smanjite konzumiranje mlečnih proizvoda i masne hrane, a obavezno dodajte kurkumu kako biste pomogli jetri.

4. Pod stresom

Ovaj tip je najčešći među ljudima koji su premoreni poslom. Karakteriše ga smanjeni nagon za seksom, slabost mišića, loš fokus, alergije i insomnija. Pored eliminisanja izvora stresa, važno je iz života izbaciti stimulanse kao što su kafa, alkohol i šećer jer mogu da dovedu do upalnih procesa u želucu. Okrenite se biljnim čajevima, namirnicama bogatim vitaminom B kao što je govedina, losos, jogurt i kefir.

5. Gastritičan

Ako redovno patite od nadutosti ili kiseline nakon oborka, kao i čestih problema sa gasovima – jasno je da imate ovaj tip stomaka. Umesto tri velika obroka dnevno, češće jedite laganiju hranu jer su male porcije odlično rešenje za sve koji imaju gastirčan želudac. Dobro rešenje može da bude i pijuckanje tople vode u koju ste dodali kašičicu jabukovog sirćeta pre jela kako bi se smanjio pH u stomaku. Ovaj napitak uzimajte između obroka a ne za vreme jer voda može da razredi kiselinu u stomaku i uspori varenje. Na samom kraju, smanjite unos kafe i izbegavajte industrijski obrađene namirnice i izbegavajte da jedete kada ste nervozni jer to nije dobro za ovaj tip želuca. Mnogo bolji izbor predstavljaju voće i povrće.

Izvor: 24sata.rs