Otkrijte pravi uzrok bola: Kako je kičma povezana sa svim organima!

Kičma je vrlo snažna i stabilna i nije je baš tako lako oštetiti,neki znaci mogu biti simptomi daleko ozbiljnijeg stanja gdje nam je potrebna pomoć stručnog lica. .

Ako se loše osjećate, imate i groznicu ili se toliko znojite da vas to probudi usred noći, potražite savjete doktora pasno je i ako ne možete da mokrite ili imate potrebu ali ne i dovoljno tečnosti za to.U koliko osjetite da nemate kontrolu nad bešikom  kao i utrnulosti u genitalijama, brzo idite doktoru.

Srodna slika

Uslijed povreda, ozljeda ili pretjeranog trošenja određenog diska, može doći do njegovog “iskliznuća” u prostor izvan kičme. Disk pri tom počinje fizički da pritiska okolne nerve, koji su posebno brojni u ovom dijelu tijela i na taj način nastaju ozbiljni problemi.

Liječenje započinje primjenom analgetika i antireumatika, koji se uzimaju oralno ili u obliku kreme i gela, a nerijetko se prepisuju i lijekovi koji smiruju otok izazvan upalom, kao i oni za opuštanje mišića. Preporučuju se lagane vježbe i umjerena fizička aktivnost, a konstantno ležanje trebalo bi izbjegavati. Vježbanje može biti od suštinskog značaja u liječenju oštećenog diska, a cilj je smanjenje pritiska na nerve i ublažavanje bola, te jačanje mišića leđa, vrata ili stomaka.

Međutim, oboljeli mora da bude oprezan, jer neadekvatnim vježbama može pogoršati simptome ili stanje diska. Fizijatar će nakon analize snimka odrediti terapiju i intenzitet vježbanja koje se najčešće sastoji od laganog istezanja i savijanja tela naprijed-nazad i u stranu. Hronični lumbalni sindrom zahtijeva program vježbanja koji će održavati stabilnost kičmenog stuba, čime će se spriječiti pojava recidiva i težih funkcionalnih poremećaja. Šanse za poboljšanje mogu se povećati poslije četiri nedelje pravilnog vježbanja.

Rezultat slika za kičma

Međutim, ukoliko je stanje ozbiljno, jedini pouzdan lijek jeste operacija. Za vrijeme bolesti, ali i u toku postoperativnog perioda, pored medikamenata i fizikalne terapije, savetuje se i upotreba biljnih preparata koji ublažavaju tegobe, a ujedno ubrzavaju oporavak. Prekomjerna tjelesna težina opterećuje kičmeni stub, a naročito je rizično nagomilavanje sala u predelu stomaka jer mijenja statiku lumbalnog dijela kičme. “Veliki stomak” dovodi do krivljenja kičme prema naprijed tako da se povećava rizik za nastanak diskus hernije.

Čaj protiv bolova
Napraviti mješavinu od po jedne kašike nane, pelina, hajdučice, koprive i kupine i sve to sipati u 2 l vode. Kuhati 5 minuta, ostaviti da se ohladi i procijediti. Piti 3 puta dnevno po čašu, prije i poslije jela. Terapija traje 10 dana i smanjuje bol u kičmi.

Mješavina za masažu
Napraviti čajnu mješavinu od po 2 kašike isjeckanog bijelog luka i ljutića i kašike jasena, ruzmarina i ivanjskog cveta. Dodati u litar vode i kuhati 10 minuta. Procijediti i čuvati u staklenoj ambalaži. Ujutru i uveče zagrijati i masirati kičmu oko 10 minuta.