Otkrivena tajna svojstva lubenice: Evo kako omiljeno voće utječe na neke vaše organe

U toplim ljetnim danima, nema boljeg načina da se rashladimo i osvježimo od sočne i slasne lubenice. Od hidratacije do hranjivih sastojaka, lubenica je prava riznica blagodati za naš organizam.

Izvrsna za hidrataciju kože

Poznato je da je lubenica bogata vodom, što je čini idealnom za ljetni period kada se više znojimo i potrebe našeg tijela za vodom su veće. Dovoljan unos vode pomaže održavanju ravnoteže elektrolita, podržava rad bubrega i osigurava pravilno funkcioniranje svih tjelesnih funkcija.

Zašto su lubenice ove godine slađe nego lani? Imamo odgovor, razlog je iznenadio i nas

Obilje vitamina i minerala

Lubenica nije samo osvježavajuća, već i nutritivno bogata. Bogata je vitaminom C, koji igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i potiče zacjeljivanje rana. Također sadrži vitamin A, koji je bitan za zdravlje očiju, te vitamine B6 i B1 koji podržavaju metabolizam. Minerali poput kalija pomažu u regulaciji krvnog tlaka i ravnoteže elektrolita.

Likopen za zdravlje srca i kože

Lubenica je jedan od najbogatijih prirodnih izvora likopena, antioksidansa koji je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti te štiti kožu od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem.

KOLIKO LUBENICE SMIJETE POJESTI? Iako je jako zdrava, neumjerenost bi mogla uzrokovati razne zdravstvene probleme

Dijetalna vlakna za probavu

Dijetalna vlakna prisutna u lubenici podržavaju zdravlje vašeg probavnog sustava. Vlakna pomažu u sprečavanju zatvora, održavaju redovitu stolicu i podržavaju zdravu crijevnu floru.

Ilustracija/Pixabay

Prirodan izvor elektrolita

Osim što pruža hidrataciju, lubenica sadrži prirodne elektrolite poput kalija i magnezija. Ovi minerali su ključni za ravnotežu elektrolita u tijelu, optimalan rad mišića i živaca te igraju ulogu u održavanju normalnog srčanog ritma.

Jedete li sjemenke lubenice? Kada vidite što mogu napraviti vašem organizmu prosvijetlit ćete se

Nema puno kalorija

Jedna od izvanrednih karakteristika lubenice je njena niska kalorična vrijednost u odnosu na veliku količinu koju možemo konzumirati. To je odlično za one koji žele kontrolirati težinu, jer se mogu osjećati siti bez prekomjernog unosa kalorija.

Read More