Otkriveno podrucje mozga koje kontrolise strah

Portorikanski su znanstvenici kod štakora otkrili dio mozga koji kontrolira osjecaj straha, a pretpostavlja se da to moždano podrucje kod covjeka funkcionira na slican nacin, tvrde biolozi iz Visoke škole za medicinu u Ponceu u strucnom casopisu Nature.

Prema tome, elektromagnetska stimulacija tog podrucja mogla bi pomoci pacijentima koji pate od strahova. Znanstvenici Mohammed Milad i Gregory Quirk najprije su prestrašili štakore: pustili su im odredeni ton, a zatim su iz ‘pecnuli’ elektricnim udarom. Nakon nekoliko ponavljanja sisavci
bi se ukocili od straha cim bi zaculi ton. Kada su, nakon toga znanstvenici odsvirali ton nekoliko puta uzastopno, ne ‘pecnuvši’ pritom štakore, oni su se sve manje bojali. Pri tome bi se aktiviralo odredeno podrucje u mozgu i to najjace kod onih životinja kod kojih je strah nestao posebno brzo. Tu razgradnju straha znanstvenici su mogli izazvati i umjetno. Uz pomoc elektroda aktivirali su to podrucje mozga u prethodno prestrašenih životinja koje nakon toga vec pri prvom ponovnom slušanju tona nisu osjecale strah.

Slican bi ucinak terapeuti mogli postici kod pacijenata koji pate od strahova, isticu znanstvenici. Pomocu tzv. transkranijske magnetske stimulacije izvana se aktivira podrucje protiv straha.