Ova biljka vas može rešiti nesanice: Mirisna i lepa, kao san

pixabay.com

Lavanda

Neprospavane noći mogu da utiču strašno na naš organizam. Nekada je u pitanju privid da nam je svega par sati dovoljno, ali organizam sve pamti. 

Loš san je uzrok mnogih zdravstvenih padova. Kada ste umorni i dočekate trenutak da upadnete u svoj topao krevet i doživite mali stres jer ne možete zaspati, često je to zbog preteranog umora.

Jedan od prirodnih predloga za rešenje ovog problema je lavanda.

Koristi se za mnoge stvari poput čišćenja vazduha ili sušena da stoji u blizini garderobe zbog svežine. Ali, pored mnogih benefita i miomirisa koja ona pruža, možda je i najfascinantniji njen doprinos našem snu.

Njeno ulje ili čitav cvet, ne samo da može da poboljša vaš san, već ga može i produžiti. Može doprineti promeni stanja na koje ste navikli ujutru (poteškoće pri ustajanju, umor), može  da osveži, da učini da se osećate mirnije, ali spremni za dan koji vam predstoji.

Umirujuće deluje na nervni sistem i time dobijate zdraviji, mirniji i duži san.

Našem telu potreban je takozvani dubok san, jer se u toj fazi “pune baterije”, zapravo odmarate i oporavljate. Nakon toga sledi REM faza u kojoj se javlja san, koji je zadužen za jači rad našeg mozga, kao i za raspoloženja.

Rađeno je detaljno istraživanje kod muškaraca i žena, gde je dokazano da se inhaliranjem lavande uveče može pospešiti dubok san i REM faza spavanja, prenosi “Sonomalavender.com

Read More